xcounter
#

Що за ядерна ракета РФ 9М730 "Буревестник", про яку знову пишуть західні ЗМІ, і що там дивне

6331
Ймовірний вигляд 9М730 "Буревестник" і ТПК до неї, зображення з відкритих джерел
Ймовірний вигляд 9М730 "Буревестник" і ТПК до неї, зображення з відкритих джерел

Що це за російське "вундерваффе", котре знову так лякає західних аналітиків, і чому їх переляк тут є дивним

Почнемо з викладу повідомлення по суті. Двоє американських аналітиків заявили, що вони при аналізі наявних супутникових знімків змогли визначити місця, де РФ начебто облаштовує стартові позиції для ракет типу 9М730 "Буревестник", що мають бути носіями ядерних боєзарядів та мати ядерну силову установку, тобто малогабаритний ядерний реактор для створення реактивної тяги.

Ці начебто стартові позиції під 9М730 "Буревестник" росіяни облаштовують біля сховища ядерної зброї "Вологда-20", що розміщене північніше на 475 кілометрів від Москви, пише в своїй публікації Reuters.

Читайте також: РФ вперше вдарила по Харкову ракето-бомбою "Гром-Э1" - нагадуємо, що це за зброя
Ймовірний вигляд пускової установки для випробувань 9М730 "Буревестник", зображення з відкритих джерел

Автори видання уточнюють, що ці двоє аналітиків, які власне й заявили про місце начебто із стартовими позиціями "Буревестника" - це Деккер Евелетт із аналітичної установи CNA та Джеффрі Люїса із Інституту міжнародних досліджень Міддлбері. Вони обоє приходять до висновку, що на цих стартових позиціях РФ може піти на новий цикл випробувань 9М730 "Буревестник", попередні спроби яких виявились вкрай невдалими.

А до цього висновку вони підходять доволі парадоксальним чином. Там мова про те, що на супутникових знімках зображено дев’ять об’єктів, які об’єднані в групи по три, захищені земляними валами та виглядають схожими на "горизонтальні стартові позиції ракет". А далі логічний ланцюжок у них виглядає так – мовляв, "це вкрай незвичайний об’єкт, тому це може бути позицією для пуску ракет "Буревестник"".

Ну і далі в продовження цієї лінії – мовляв, зазвичай російські збройні сили розташовують стартові позиції своїх ракет на значній відстані від сховищ ядерних боєзарядів, але у випадку із "Буревестником" вони могли піти на своєрідне "виключення", щоб прискорити час підготовки цих ракет до пуску.

Ймовірний вигляд пускової установки для випробувань 9М730 "Буревестник", зображення з відкритих джерел

На цьому місці від Defense Express вважаємо за потрібне поставити такі акценти. До цього моменту російське "вундерваффе" під індексом 9М730 "Буревестник" згадувалось у західних ЗМІ аж у жовтні 2023 року на тлі того, що РФ демонструвала комплекс заходів, які виглядали як можлива підготовка до чергової спроби випробувати цю ракету.

Самі росіяни заявляють, що випробування пройшли начебто успішно, однак об’єктивних даних по цьому нема, власне як нема об’єктивних даних і загалом по статусу цієї розробки. Власне, через нестачу об’єктивних даних нема можливості й наприклад предметно говорити про те, які характеристики може мати російська 9М730 "Буревестник".

Рашисти стверджують, що ця ракета має начебто "необмежену" дальність польоту, при цьому старт відбувається з використанням твердопаливного прискорювача, а ядерна силова установка має вмикатись уже безпосередньо в польоті. Західні аналітики в свою чергу заявляють, що "Буревестник" начебто має дальність польоту всього в 3 тисячі кілометрів, але на чому базується це твердження – також не до кінця ясно.

Єдині додатковий елемент по даним, що наразі з’явились по 9М730 "Буревестник" - рашисти у відкритий доступ виклали кадри із зовнішнім виглядом транспортно-пускового контейнера та самої ракети, начебто відзняті ще у 2018 році. При цьому зазначається, що сама ракета має довжину фюзеляжу не менше 12 метрів, без уточнення показника стартової маси.

На цьому тлі власне і є незрозумілим переляк західних аналітиків щодо російського "вундерваффе" під індексом 9М730 "Буревестник", бо на даний момент нема взагалі об’єктивних даних по тому, до якої стадії готовності росіяни наразі довели цю розробку.

Читайте також: Під час удару по Києву 2 вересня РФ застосувала навіть 48Н6ДМ від С-400, яку наша ППО успішно збила