xcounter
#

РФ вперше вдарила по Харкову ракето-бомбою "Гром-Э1" - нагадуємо, що це за зброя

7832
"Гром-Э1"
"Гром-Э1"

Загалом станом на сьогодні були зафіксовані поодинокі випадки використання ворогом гібрида ракети та некерованої авіаційної бомби "Гром-Е1"

Мер Харкова Ігор Терехов у своєму повідомленні про те, що після нетривалого затишшя російське окупаційне військо знову поновило терористичні атаки по місту, відзначив, що під час обстрілу ввечері 31 серпня рашисти вперше використали для удару по Харкову гібрид ракети та некерованої авіаційної бомби, відомий під назвою "Гром-Е1".

Використання цього озброєння загалом по території України вперше фіксувалося у 2023 році, зокрема у березні з’явилися зображення залишків "Гром-Е1" буквально "десь у полі", це фактично було одним з перших доказів використання РФ цього гібрида ракети та плануючої бомби.

Читайте також: Ще раз про вітчизняну балістичну ракету, чи там саме "Грім-2" і в кого ще є подібні розробки

Використання російськими військами "Гром-Э1" також фіксувалося протягом 2024 року, але загалом йдеться про поодинокі випадки, передусім про терористичні удари по цивільних об’єктах - по школі та п’ятиповерхівці в Мирнограді та Херсону у лютому-березні цього року.

Нагадаємо, що рашисти вперше презентували "Гром" у 2015 році на авіасалоні МАКС, причому йдеться про два варіанти - "Гром-Э1" з реактивним двигуном та "Гром-Э2" з додатковою бойовою частиною - детальніше про "ракету-бомбу" Defense Express вже розповідав в одному зі своїх матеріалів минулого року.

Разом з тим, нагадаємо, що у варіанті "Гром-Э1" цей гібрид ракети та бомби має стартову масу у 594 кг, маса уламково-фугасної бойової частини становить 315 кг. Максимальна заявлена дальність пуску становить 120 км за умови висоти у 12000 м, відповідно при висоті у 5000 м показник зменшується орієнтовно до 35 км.

Станом на сьогодні немає свідчень про те, що РФ активно експлуатує свою ракету-бомбу "Гром-Э1" для ударів по Україні та з лютого 2022 року були зафіксовані поодинокі випадки використання цього озброєння.

Водночас у випадку масштабування ворогом виробництва "Гром-Э1" максимально ефективний спосіб боротьби із загрозою - це знищення їхнього виробництва, а для цього потрібна мінімальна дальність ракет у 600 км.

Нагадаємо, що у серпні цього року президент України Володимир Зеленський заявив, що Україна успішно випробувала балістичну ракету власного виробництва, згодом було названо й дальність, яка становить 600-700 км.

Читайте також: Як може виглядати українська балістична ракета з дальністю 600-700 км та які є аналоги у світі