xcounter
#

Як F-16 програв конкуренцію JAS 39 Gripen, і яка тепер актуальна ціна цього літака

22527
JAS 39 Gripen та F-16
JAS 39 Gripen та F-16

Усе про деталі нового контракту на поставку "Гріпенів", в тому числі про вартість

Керівництво Королівських ВПС Таїланду після 10 місяців напруженого конкурсу ухвалило рішення замовити таки JAS 39 Gripen від Saab для оновлення власного парку авіації, бо мовляв саме цей тип літака "здатен задовольнити стратегічні потреби військово-повітряних сил".

Конкурентом "Гріпена" в цьому конкурсі ВПС Таїланду був F-16, на купівлю якого США взагалі пропонували кредит. І саме в цьому аспекті ця історія і важлива, бо маємо приклад, коли JAS 39 Gripen виграв конкуренцію в F-16.

Читайте також: Спочатку Ка-52 ударив по своїм на Курщині, потім його пілот пішов на фронт, і це дуже показова історія
JAS 39 Gripen Королівських ВПС Таїланду, ілюстративне фото від Saab

Як далі уточнює в своїй публікації портал Defense News, Таїланд на даному етапі планує купити від 12 до 16 літаків, із яких перші чотири "Гріпени" мають бути поставлені в 2025-2029 фінансових роках. При цьому вартість першого траншу в чотири «борти» складатиме 19 мільярдів бат, або ж еквівалент 560 мільйонів доларів, з чого випливає, що на даний момент актуальна експортна вартість одного JAS 39 Gripen складає 140 мільйонів доларів за одиницю.

Передбачається, що інші від 8 до 12 "Гріпенів" для Королівських ВПС Таїланду будуть поставлені вже в проміжку з 2030 до 2034 роки. При цьому, що цікаво, JAS 39 Gripen тайським військовим на даному етапі потрібні для того, щоб замінити винищувачі F-16 зі складу 102-ої ескадрильї на півночі країни, котрі були придбані ще у 1980-х роках.

Зазначається, що на даний момент можливі параметри поставки літаків Таїланд і Швеція ще обговорюють, але не виключено, що в рамках цього контракту тайські ВПС можуть отримати до "Гріпенів" зокрема ракети "повітря-повітря" типу Meteor.

F-16 Королівських ВПС Таїланду, фото ілюстративне, джерело – twitter-профіль @skippyscage

Таїланд на даний момент має 11 літаків JAS 39 Gripen, які були придбані ще в 2008 році. Крім того, ця країна має в своєму розпорядженні і 48 літаків типу F-16, які були придбані ще в 1980-х роках. Тому попри відносно скромні обсяги запланованих закупівель, конкурс від ВПС Таїланду на придбання нових літаків, запущений ще в 2023 році, таки створив певну інтригу, бо за право поставки змагались Saab та Lockheed Martin як провідні виробники авіатехніки в світі.

Тим більш, що той же Таїланд заявляє довготривалі плани на купівлю додаткових літаків. Наприклад, на 2031-2035 фінансові роки ця країна має намір придбати другу партію з 12-16винищувачів, які їй будуть потрібні для заміни застарілих F-5.

Крім того, на 2026-2029 фінансові роки керівництво Королівських ВПС Таїланду передбачає заміну бортових РЛС Erieye на літаках радіолокаційного дозору Saab 340. Але нюанс в тому, що на реалізацію такої закупівлі в казні Таїланду грошей поки що не передбачається.

Читайте також: Що за китайська бронемашина Dongfeng, яку купила РФ, і чому її отримала охорона метро Москви