xcounter
#

Що за китайська бронемашина Dongfeng, яку купила РФ, і чому її отримала охорона метро Москви

7941
Китайський бронеавтомобіль Dongfeng в розпорядженні "відомчої охорони" метро Москви, серпень 2024 року, фото з відкритих джерел
Китайський бронеавтомобіль Dongfeng в розпорядженні "відомчої охорони" метро Москви, серпень 2024 року, фото з відкритих джерел

В столиці країни-агресора розгортається доволі специфічна силова структура, яка веде специфічні закупівлі, і про це ми розкажемо нижче

На одній із стоянок в центрі Москви був помічений бронеавтомобіль китайського виробництва марки Dongfeng, що має ознаки належності до ГУП "Московский метрополитен", що уже виглядає парадоксально, бо навіщо броньовик для метро. Ще один парадокс виявився в тому, що ця машина отримала цивільні "тракторні" номери, хоча цей Dongfeng в самому Китаї класифікується як "військовий антитерористичний автомобіль", захист якого має витримувати влучання з АК-47.

Такий бронеавтомобіль може брати на борт до 10 осіб десанту, на китайському ринку ціна на нього коливається від 130 тисяч доларів. Тут звісно виникає питання, а чому Китай дозволив продавати в Росію таку техніку, попри офіційно заявлену позицію Пекіну, але тут є значно цікавіший момент - під які саме завдання росіянам міг знадобитись цей броньований Dongfeng.

Читайте також: Стратегічний таємний "Гудок": що це за центр радіотехнічної розвідки під Москвою атакувала Україна
Китайський бронеавтомобіль Dongfeng, ілюстративне фото для порівняння

Антитерористичний панцерник для метрополітену – звучить абсурдно, і навряд чи таку машину купували для використання в якості трактора, хоча там і стоять "тракторні" номери.

Але все стане набагато ясніше, якщо прояснити такий момент – столиця країни-агресора Москва формує власну силову структуру, формально призначеної для охорони метрополітену, але для якої прописана опція про можливе залучення до "заходів територіальної оборони", і де також є опція отримувати важке стрілецьке озброєння "за погодженням з Росгвардією".

Якщо конкретніше – до осені 2022 року охорону об’єктів інфраструктури метро в Москві виконувала відомча охорона Мінтрансу РФ. В листопаді того ж року кремлівський ватажок Путін дав владі міста Москва право сформувати власну "відомчу охорону" для метрополітену, до того моменту право формувати аналогічні структури було лише в структур уряду РФ.

"Кадирівський" З-СТС "Ахмат" в розпорядженні "відомчої охорони" метро Москви, літо 2024 року, фото з відкритих джерел

Доволі показовим тут виглядає те, що сам уряд РФ лише у квітні 2023 року затвердив положення, яке дозволило мерії Москви створити власну силову структуру, і то з поправкою на те, що ця "відомча охорона" має свої дії узгоджувати з Росгвардією, і саме Росгвардія має у випадку чого погоджувати, чи видавати важку стрілецьку зброю, чи ні. Сама по собі "відомча охорона" метро Москви має право лише на пістолети та гладкоствольні рушниці.

Хоча в даному випадку йдеться про те, що поліція все рівно охоронятиме входи-виходи на станціях метро в Москві, факт появи "відомчої охорони" мерії столиці-агресора породив у самих рашистів жарти про "ЧВК Метрополитен", або щось подібне.

Але схоже, що далі такі жарти почали втілюватись у цілком практичній площині. Бо до сьогоднішнього моменту "відомча охорона" метро Москви "засвітила" наявність у неї вже трьох типів легких бронеавтомобілів – RIDA "Буран", З-СТС "Ахмат" ("брендового" для "кадирівців"), "Патруль", ну і тепер згаданий вище китайський Dongfeng.

Виглядає так, що ініціатори створення цієї силової структури проводять своєрідний "кастинг", який із цих чотирьох типів бронемашин найкраще підійде під умови їх роботи. Ну і хто зна, можливо з часом це формування справді перетвориться на ще одну "ПВК", яка буде задіяна в ході війни проти України.

Читайте також: Казахстан відмовився від купівлі Rafale, отримав російські Су-30СМ, але куди дів свої списані МиГ-29