xcounter
#

Казахстан відмовився від купівлі Rafale, отримав російські Су-30СМ, але куди дів свої списані МиГ-29

68553
Су-30СМ ВПС Казахстану, ілюстративне фото з відкритих джерел
Су-30СМ ВПС Казахстану, ілюстративне фото з відкритих джерел

Історія виглядає як рядова, але насправді там вистачає інтригуючих деталей

Військово-повітряні сили Казахстану "засвітили", що отримали від Росії перші шість нових замовлених винищувачів Су-30СМ, які мають бортові номера в діапазоні від 51 до 56 "червоний". Ці літаки будуть розміщені на 602-ій авіабазі в Шимкенті, де експлуатуватимуться разом із штурмовиками Су-25.

Раніше на тій же 602-ій авіабазі розміщувались 15 винищувачів МиГ-29, які ВПС Казахстану продали на металобухт в листопаді 2023 року. Про це пише профільний портал Scramble.

Читайте також: Ворог спробував завдати швидкий повторний далекобійний удар: як його відбили
Один із нещодавно отриманих нових Су-30СМ, фото - ВПС Казахстану

На перший погляд окреслена вище історія виглядає цілком рядовою. Казахстан є країною-учасником формально існуючого об'єднання "ОДКБ", тобто входить до переліку "близьких" для Кремля країн, тому факт поставки нових Су-30СМ для казахських ВПС можна було б і не брати до уваги. Але тут є декілька "але".

Почнімо з того, що про намір придбати додаткові російські Су-30СМ Казахстан заявив лише у листопаді 2023 року. Тоді мова була про план на поставку 10 літаків цього типу на додачу до вже наявних 23 Су-30СМ, з яких чотири мали надійти до кінця минулого року, інші шість – протягом 2024 року.

Із повідомлення в перших двох абзацах стає не до кінця ясним, так чи отримав Казахстан на даний момент всі 10 запланованих Су-30СМ, чи лише перші шість літаків цього типу. Але тут можемо порівняти із тим, що наприклад Білорусь чергову партію своїх замовлених Су-30СМ може отримати навіть пізніше 2025 року, або з відставанням від графіку в 2-3 роки.

Су-30СМ білоруських ВПС, ілюстративне фото з відкритих джерел

І це все при тому, що Казахстан на початок виконання свого замовлення на літаки очікував орієнтовно 1 рік. Що заодно може свідчити про те, як Кремль реально розставляє пріоритети у виконанні своїх контрактів на зброю.

Ще один цікавий момент полягає в тому, що Казахстан восени 2023 року заявив про намір замовити російські Су-30СМ після того, як в пресі пройшли чутки про намір цієї країни укласти контракт взагалі на французькі Rafale.

Що потім військове керівництво самого Казахстану прокоментувало в такому ключі – "ніяких перемовин з цього приводу не велось, але Rafale насправді дуже дорогий літак, і вже з питання "ціна-якість" було вирішено зосередитись на поставках російських Су-30СМ". Але таке плутане пояснення може викликати різні версії, зокрема – що перемовини насправді були, просто їх учасники не змогли домовитись про "ціну питання".

Ну й врешті, окрема інтрига полягає в тому, а куди ж потім "перекочували" ті 15 МиГ-29, які ВПС Казахстану списали в листопаді 2023 року.

Читайте також: Чому замовлення Румунією AIM-120C-8 для своїх F-16 дійсно важливо для України