xcounter
#

Румуни вважають, що РФ застосувала Су-57 для понад 40 ударів по Україні, але це дещо дивні дані

5761
Російський Су-57, ілюстративне фото з відкритих джерел
Російський Су-57, ілюстративне фото з відкритих джерел

Або дещо про те, як можливості агресора оцінює одна з країн-наших сусідів

Протягом повномасштабної війни проти України Росія застосовувала свої літаки Су-57 для виконання понад 40 ударів по території нашої країни. При цьому агресор демонстрував свою здатність завдавати удари на значну відстань та приховано.

Крайній випадок використання агресором Су-57 проти нашої країни був 8 вересня 2024 року, під час масованого удару по території України, про що в своїй публікації стверджує портал Defense Romania з посиланням на дані Повітряних Сил України та Міноборони Великої Британії.

Читайте також: РФ вирішила скопіювати одну концепцію в США та заявляє про розробку реактивних дронів С-71 під Су-57
Російський Су-57, ілюстративне фото з відкритих джерел

Від Defense Express наголосимо, що наведені вище дані можна назвати дещо дивними, оскільки в публічно озвучених матеріалах від Повітряних Сил ЗСУ або британського Міноборони нам не вдалось знайти підтвердження про саме понад 40 ударів, для виконання яких росіяни залучали Су-57. Але такі дані можна побачити наприклад в публікації Defense Blog, яка могла й виступити першоджерелом для публікації румунських авторів.

Але тим не менш, на подачу цих даних від румунських журналістів звернути увагу, бо це ілюструє, як можливості агресора для виконання повітряних ударів по нашій території сприймає одна з країн-наших сусідів, котра заодно задумується про те, що треба починати збивати "Шахеди" та ракети росіян у своєму повітряному просторі. Й заодно передала в дар Україні батарею ЗРК Patriot.

Тим більш, що далі автори того ж порталу пишуть про те, що рашисти не можуть до кінця ефективно використовувати Су-57 через недоліки оснащення цього літака.

Ймовірна схема розміщення озброєння у внутрішньому відсіку Су-57 на прикладі крилатих ракет Х-69, зображення з відкритих джерел

Далі вони вказують на те, що росіяни застосовують Су-57 як носіїв крилатих ракет типу Х-69 з дальністю пуску до 400 кілометрів, і що КР цього типу були застосовані для знищення Трипільської ТЕЦ у квітні 2024 року.

Втім, під фінал румунські автори оперують даними рашистських пропагандистів про те, що "бойовий дебют" Су-57 відбувся начебто ще у 2018 році в небі над Сирією, а не в квітні 2022 року, уже під час повномасштабної війни проти України.

Раніше Defense Express писав про те, що РФ розкрила "вузькі місця" виробництва Су-57 під ракети Х-69, якими били по нашій енергетиці.

Читайте також: Журналісти та розвідка в Європі могли переплутати "Гарпия-А1" та "Шахед", але дещо цікаве розповіли