xcounter
#

FA-50 гарно замінив полякам передані Україні МіГ-29, але є "але" із сервісом та озброєнням

15838
Польський FA-50, фото - Ministerstwo Obrony Narodowej
Польський FA-50, фото - Ministerstwo Obrony Narodowej

Той момент, коли поспішили замовити літаки, і уже "заднім числом" почали вирішувати супутні проблеми

Сейм Польщі проводив нові слухання, присвячені особливостям закупівель техніки та озброєння у Південної Кореї. Під час цих слухань заступник глави польського Міноборони Цезар Томчик заявив про намір звернутись до Верховної контрольної палати з проханням проаналізувати домовленості про поставку навчально-бойових літаків FA-50, придбаних для заміни МіГ-29, котрі в свою чергу були передані Україні в 2023 році.

Як далі відзначають в своїй публікації автори Defence24, через скажімо так специфіку планування закупівель, Польща у випадку з FA-50 отримала "беззбройний" навчально-бойовий літак, під який нема інфраструктури для обслуговування.

Читайте також: "Байкал" на заміну Ан-2 коштує $5 млн, так до нього ще й немає двигуна: на накази Путіна у РФ розводять руками
Обслуговування польського FA-50, фото - Defence24

Якщо конкретніше, то мова про те, що коли попереднє керівництво Міноборони Польщі у липні 2022 року замовляло південнокорейські FA-50, то не були наперед вирішені питання з поставкою озброєння та налагодженням сервісного обслуговування. Можливо, тодішнє воєнно-політичне керівництво Польщі вважало за потрібне спочатку "застовбити" та думало, що "супутні" проблеми можна буде вирішити "по ходу справи".

Але практика показала, що домовлятись про супутні умови обслуговування літаків уже після укладення контракту, який передбачав спочатку поставку 12 навчально-бойових FA-50, а слідом ще 36 FA-50 PL, уже доволі складно, і це несе додаткові накладні витрати для польської сторони.

Наприклад, на облаштування інфраструктури під уже отримані навчально-бойові FA-50 знадобились додаткові затрати в 2 мільярди злотих. Не кажучи уже про те, що тривалість процесу сертифікації інфраструктури привела до "заземлення" цих літаків на кілька місяців.

Польські FA-50, фото з відкритих джерел

Окремо специфічна історія вийшла з озброєнням FA-50. Настільки специфічна, що тут польські урядовці та журналісти бідкаються, що вони отримали "беззбройні" навчально-бойові літаки, які поки що не можна використати за "бойовим" призначенням, оскільки під це нема відповідного авіаційного озброєння.

Зараз військове керівництво Польщі шукає хоча би вживане озброєння під наявні FA-50, яке зараз можна купити на зовнішньому ринку. А питання із озброєнням під перспективні FA-50PL доведеться вирішувати уже в рамках перемовин із США.

Водночас, самі поляки тут окремо підкреслюють: сам по собі FA-50 є гарною заміною для МіГ-29, але тут "підкачала" невдала організація закупівель під ці літаки.

Про всяк випадок окреслимо, що в склад озброєння FA-50 входять американські ракети "повітря-повітря" AIM-9 та "повітря-поверхня" AGM-65 Maveriсk, некеровані реактивні снаряди та бомби. Водночас у версії FA-50 Block 20 (на якій буде заснована FA-50PL) має з'явитись повноцінна потужна РЛС AN/APG-83 чи AN/APG-84, має бути інтегрована AIM-120, крилата ракета Joint Strike Missile та інше повноцінне озброєння.

Читайте також: Хто має лише F-16 для захисту повітря, кулемет на підводних човнах у стилі Першої світової та інші новини тижня