xcounter
#

Швеція поки не готова дати Україні Gripen, але уже готова продати такі літаки Філіппінам

5461
 JAS 39 Gripen, ілюстративне фото від Saab
JAS 39 Gripen, ілюстративне фото від Saab

Схоже, що для країн "в черзі" на нові F-16 виникає більш доступна альтернатива

Портал Infodefensa пише про те, що Швеція та Філіппіни уклали меморандум про поставку винищувачів JAS 39 Gripen. Цей документ підписали міністри оборони обох країн під час зустрічі в Сінгапурі.

Хоч деталі не розкриваються, схоже, для самих Філіппін тут є важливим вже сам факт наявності твердої домовленості про купівлю сучасних бойових літаків. Бо зараз "ядро" філіппінських ВПС складає ескадрилья з 12 навчально-бойових FA-50 південнокорейського виробництва. І також, як зазначається, Міноборони Філіппін "досі націлене" на купівлю новітніх F-16V в американської Lockheed Martin.

Читайте також: Корейський експрес у дії: продемонстровано перші екземпляри FA-50 та К239 Chunmoo для Польщі
FA-50 філіппінських ВПС, фото – Philippine Air Force

На перший погляд, описане вище може виглядати як мінімум специфічно. Бо, наприклад, виходить, що Швеція уже двічі відмовляла Україні в передачі Gripen, хоча погодилась навчати на ці винищувачі наших льотчиків, а тепер ця країна готова продавати такі літаки одній з країн Азії, де нема "великої війни", і відповідно не треба літаки буквально "на вчора".

Але схоже, що в цьому проглядається якраз реальна умова, за якої Швеція готова погоджуватись на ті чи інші форми поставки або ж просто передачі своїх винищувачів – це має працювати на завантаження потужностей шведської промисловості, в першу чергу Saab як виробництва Gripen. Тим більш, що ця корпорація ще осінню 2022 року бідкалась, що вже 8 років не мала нових замовників.

JAS 39 Gripen з усією номенклатурою свого озброєння, ілюстративне фото з відкритих джерел

Окремо цікаво, що філіппінці пішли домовлятись зі шведами про поставку Gripen на тлі того, що "з першої спроби" не вдалось замовити поставку новітніх F-16V. Можливо, тут справа була не тільки в тому, що черга на нові літаки цього типу через темпи виробництва сягає аж до 2030-х років, свої політичні моменти можуть бути також. Бо, наприклад, США самі запропонували Колумбії купити 24 нові F-16, але з поставкою аж у 2028-2030 роках, і аж за 4,2 мільярди доларів.

Схоже, на такому тлі Gripen в теорії може стати альтернативною для тих країн, які хотіли, але по різним причинам не змогли замовити поставку новітніх F-16V. Ну і також – схоже, став зрозумілим варіант, за якого Швеція погодиться поставити винищувачі свого виробництва Україні.

JAS 39 Gripen, ілюстративне фото від Saab
Читайте також: Як росіяни в 1995 році намагались продати Швеції Ми-28, і чому не вийшло