xcounter
#

Філіппіни хочуть нові винищувачі: скільки F-16, зброї та обладнання до них можуть отримати за $2,43 млрд

3030
Винищувач F-16
Винищувач F-16

Однак винищувач F-16 може зіштовхнутися з конкуренцією з боку Saab JAS 39C / D Gripen у рамках зусиль Філіппін із закупівлі багатоцільових винищувачів, які є частиною програми модернізації Horizon 2

Державний департамент США схвалив можливість продажу Філіппінам багатоцільових винищувачів Lockheed Martin F-16 Fighting Falcon та зброї до них, оскільки союзник США наразі наближається до прийняття рішення щодо ключового компонента своєї програми військової модернізації.

Згідно з повідомленням Агенції зі співробітництва в галузі безпеки та оборони (DSCA), що було оприлюднене у четвер, 24 червня, США дозволили країні Південно-Східної Азії придбати:

Читайте також: Ан-124 "Авіаліній Антонова" доставив на Філіппіни п’ять гвинтокрилів S-70 Black Hawk
  • 10 літаків F-16C Block 70/72;
  • 2 двомісні літаки F-16D Block 70/72;
  • 15 РЛС Northrop Grumman AN / APG-83 з масштабованим динамічним променем;
  • 24 удосконалені ракети "повітря-повітря" середньої дальності Raytheon AIM-120 у варіантах С-7 або С-8;
  • бомби;
  • комплекти GPS/лазерного наведення;
  • супутнє та допоміжне обладнання.
F-16
Винищувачі F-16

Вартість такого пакету оцінюється у 2,43 млрд доларів. Водночас повідомлення DSCA не означає, що продаж відбудеться або ж відбудеться тільки за таких умов. Як тільки продаж буде погоджений Конгресом США, покупець може домовитися про ціну та кількість, що можуть змінитися.

Разом з тим, у двох інших повідомленнях, що були оприлюднені приблизно у той же час, DSCA дозволили Філіппінам придбати 24 ракети класу "повітря-повітря" AIM-9X Block II Sidewinder від Raytheon Technologies і 12 протикорабельних ракет Boeing AGM-84L-1 Harpoon Block II на суму близько 42,4 млн доларів і 120 млн доларів відповідно.

Зазначається, що варто звернути увагу на ймовірний продаж ракет Harpoon також через те, що Філіппіни брали участь у декількох протистояннях проти Китаю через острови у Південно-Китайському морі. Зокрема, китайська берегова охорона та морське ополчення переслідували філіппінські цивільні судна в цьому районі.

Разом з тим стверджується, що винищувач F-16 може зіштовхнутися з конкуренцією з боку Saab JAS 39C / D Gripen у рамках зусиль Філіппін із закупівлі багатоцільових винищувачів, які є частиною програми модернізації Horizon 2.

Читайте також: Ізраїль продасть Філіппінам свій аналог МБАКів "Гюрза": як Україні потрібно врахувати цей приклад