xcounter
#

Спочатку був "батл" на ринку зброї Gripen проти F-16, а тепер буде ще й Rafale проти F-15

16687
Конвеєр по виробництву Rafale, ілюстративне фото від Dassault Avitaion
Конвеєр по виробництву Rafale, ілюстративне фото від Dassault Avitaion

Франція знайшла нового покупця на свої літаки, по цьому закрутилась окрема інтрига, і зараз ми про це розповімо детальніше

До цього моменту було багато приводів для порівнянь JAS 39 Gripen та F-16, оскільки ці два типи літаків доволі часто конкурують між собою на тендерах різних країн, наприклад як нещодавно Таїланду.Але схоже, що тепер у нас є привід для нового "батлу порівнянь", мимовільними учасниками якого стануть французький Rafale та американський F-16. Щоправда, тут можемо опиратись поки лише на припущення профільних французьких ресурсів.

Для початку, як пише французький портал Opex360, коли генеральний директор корпорації Dassault Aviation Ерік Трапп’є нещодавно коментував контракт по Rafale для Сербії, то він також заявив, що до кінця року може бути укладений ще один контракт на поставку літаків цього типу іншій країні.

Читайте також: Зенітний FPV-дрон проти "Ланцета": нові кадри, як ЗСУ полюють за дронами-камікадзе рашистів

Спочатку тут на гадку можуть спадати варіанти із "традиційними" покупцями "Рафалів", наприклад Греція чи Індія, котрі заявляли намір розширити наявний флот літаків цього типу. І тому цілком логічно очікувати, що якась із цих країн може укласти відповідну угоду якраз до кінця 2024 року.

Але далі, як продовжують автори ресурсу, виникає й дещо неочікуваний варіант, а саме – що новим покупцем Rafale може виступити взагалі Марокко. Ця країна у свій час також вважалась традиційним покупцем французького озброєння, ну й окрім того, відносини між Францією та Марокко з одного важливого питання в останній час демонструють потепління.

Mirage F1 ВПС Марокко, ілюстративне фото з відкритих джерел

Тут якщо детальніше, то в липні 2024 року Макрон заявив, що визнає право Марокко на суверенітет над регіоном Західної Сахари, що є важливим для самих марокканців, хоча і привело до подальшого ускладнення відносин між Францією та Алжиром.

Крім того, керівництво Марокко зараз розмірковує по темі купівлі нових винищувачів, зокрема для заміни старих французьких Mirage F1, і там обговорюються саме варіанти або з F-15, або ж з Rafale. Ну і на цьому тлі в місцевих ЗМІ активізувались чутки, що Марокко може в підсумку обрати саме французькі літаки.

Тим більш, це буде вже друге Франції продати "Рафалі" марокканцям. Перша спроба датується початком 2000-х років, потенційний обсяг угоди оцінювався у 18 літаків за 2 мільярди доларів (по тодішньому курсу). Однак після президентських виборів 2007 року французи втратили "вікно можливостей", яким скористались США, продавши марокканським ВПС 24 винищувачі F-16.

Читайте також: Росіяни схрестили РБУ-1200 "Ураган" та станину від ЗУ-23-2 та отримали аналог німецького Nebelwerfer