xcounter
#

Зенітний FPV-дрон проти "Ланцета": нові кадри, як ЗСУ полюють за дронами-камікадзе рашистів

5429
FPV-дрон за секунду до влучання у "Ланцет"
FPV-дрон за секунду до влучання у "Ланцет"

Зенітні FPV-дрони за короткий проміжок часу стали повноцінним засобом для знищення низки різних повітряних цілей

Сили оборони України вже активно використовують зенітні FPV-дрони для протидії російським безпілотним літальним апаратам - кількість розвідувальних дронів на кшталт "Орлан" чи Zala, що були збиті операторами FPV, вже перевалила щонайменше за сотню: нещодавно волонтер Сергій Стерненко оприлюднював відео, на якому зафіксовано ураження 115 (!) одиниць ворожих дронів за допомогою FPV.

Разом з тим, для зенітних FPV-дронів сьогодні є й складніші та не менш цікаві цілі - а саме баражуючі боєприпаси. І схоже, що знищення такого озброєння за допомогою FPV також згодом набиратиме обертів - зокрема сьогодні, 5 вересня, Стерненко оприлюднив відео, як бійці 11-ї бригади Нацгвардії зенітним дроном влучили у російський "Ланцет".

Читайте також: FPV-дрон у прямому сенсі випалює посадку ворога: рашисти вже видали відео за своє

Причому йдеться про нову модифікацію цього баражуючого боєприпасу, а саме "Изделие 51" (замість двох Х-подібних крил виріб має одне у передній частині). Бойова частина заявлена у 5 кг, цей дрон може долати відстані у понад 50 км (у РФ заявляють про показник до 70 км), і рашисти використовують його й для ударів по цілях у глибокому тилу.

Це вже не вперше, коли нашим військовим вдалося поцілити у "Ланцет" FPV-дроном - раніше майстерне влучання демонстрував підрозділ Signum 93-ї ОМБр "Холодний Яр", ворожий дрон-камікадзе було перехоплено орієнтовно на відстані у 6 км від лінії фронту.

Крім того, наші зенітні FPV-дрони, схоже, стають серйозною проблемою і для російських гелікоптерів - принаймні у РФ вже бідкаються, що FPV для них стають більшою проблемою, ніж зенітні ракети. Хоча станом на сьогодні було зафіксовано поки що декілька влучань на відео.

Варто згадати, що українські виробники удосконалюють FPV-дрони, щоб вони могли ефективніше нищити цілі у повітрі. Так, у майстерні "Дикі Шершні" показували, як їхні розробки можуть літати зі швидкістю у понад 260 км/год.

Читайте також: FPV-дрони замість вертольотів і "фантастичні кроки" у закупівлях: Естонія буде збільшувати витрати на зброю