xcounter
#

FPV-дрони замість вертольотів і "фантастичні кроки" у закупівлях: Естонія буде збільшувати витрати на зброю

5026
Естонські САУ K9, фото - міністерство оборони Естонії
Естонські САУ K9, фото - міністерство оборони Естонії

У НАТО визначили нове планування з горизонтом на 2044 рік, у рамках якого члени Альянсу будуть вимушені збільшувати витрати на "оборонку"

Естонія та інші країни-члени НАТО у липні цього року отримали нові цілі військового потенцілу, визначеного Альянсом, з яких випливає, що Таллінн ймовірно буде змушений збільшувати витрати на оборону аж до 5% від ВВП, тоді як зараз цей показник становить близько 3%, про що заявив очільник оборонного відомства країни Ханно Певкур.

Так, наприклад, якщо враховувати, що поточний бюджет Естонії на "оборонку" становить орієнтовно 1,34 млрд євро, то відповідно збільшення становитиме від 250 і аж до 500 млн євро на рік - залежно від того, які потреби буде вирішувати країна в той чи інший рік відповідно до визначеного НАТО плану, розповідають у виданні ERR.

Читайте також: Як США вже били та який результат отримали від ракет AGM-158 JASSM, які Україна може отримати під F-16

Разом з тим, з урахуванням не надто великого бюджету, естонці намагаються максимально раціонально підходити до своїх оборонних витрат. "Нам варто встановити собі чіткі кордони того, які у нас амбіції та можливості", - наголошує очільник парламентської комісії з держоборони Калеква Стойческу, зауважуючи, що у цьому питанні варто розраховувати й на своїх партнерів по НАТО.

"У союзників немало гелікоптерів і вони могли б розмістити їх у рамках передового розміщення, перевести у цей регіон", - наголошує Стойческу, натякаючи зокрема на нещодавню закупівлю Польщею майже сотні гелікоптерів Apache за 10 млрд доларів. Натомість Естонія, замість закупівлі дорогої техніки, могла б зосередитися на такому озброєнні, як FPV-дрони і баражуючі боєприпаси.

Стойческу наголошує - Естонія вже робить серйозні кроки у закупівлі озброєння, які раніше б вважалися фантастичними. Йдеться про спільну закупівлю з Латвією системи протиповітряної оборони IRIS-T SLM.

В Естонії наголошують, що посилення протиповітряної оборони зараз є надважливим завданням, і що станом на сьогодні Сили оборони цієї країни забезпечені комплексами малої дальності.

Водночас Певкур наголошує, що сьогодні загалом для НАТО є проблемою дефіцит систем протиповітряної оборони, які б могли боротися із балістичними ракетами на висоті до 20 км і відстані у 150-200 км.

Читайте також: На MSPO в Польщі показали цікаві дронобійки з ГШ-23 та КПВТ на машинах Senator, але є одне "але"