xcounter
#

Як США вже били та який результат отримали від ракет AGM-158 JASSM, які Україна може отримати під F-16

9692
Підготовка ракети AGM-158 до застосування із B-1B Lancer, фото з відкритих джерел
Підготовка ракети AGM-158 до застосування із B-1B Lancer, фото з відкритих джерел

Якими є приклади бойового застосування, та скільки може піти на адаптацію літаків під КР

В західних ЗМІ знову пройшла інформація про те, що Україна може отримати від США для застосування із F-16 крилаті ракети повітряного базування AGM-158 JASSM. При цьому з’явилось повідомлення, що на сам процес передачі таких ракет для ЗСУ може піти кілька місяців, хоча й політичне рішення можуть оголосити уже цієї осені.

Також з’явилась деталізація про те, що американська сторона розглядала варіант адаптувати під AGM-158 радянські літаки в строю ЗСУ, але без особливих уточнень, чим же власне закінчилась така спроба експерименту.

Читайте також: Скільки необхідно ATACMS для того щоб повністю накрити російську авіабазу

На цьому тлі логічно виникає питання про те, а чи уже були епізоди із бойовим застосуванням AGM-158 JASSM в умовах реальних бойових дій, ну і заодно «бонусом» - а скільки часу може піти на адаптацію тих чи інших бойових літаків під цей тип крилатих ракет. І тут ми маємо наступну картину.

Почнімо з того, що поставка серійних крилатих ракет AGM-158 JASSM для ВПС США стартували лише в 2014 році. Тому в чомусь закономірно, що історія бойового застосування КР цього типу на даний обмежується лише двома епізодами, при цьому загальна кількість відстріляних ракет ледве перевищує два десятки.

Перший епізод був у квітні 2018 року, коли США разом з Великою Британією та Францією виконала масований ракетний удар по місцям виробництва хімічної зброї режиму Башара Асада в Сирії. Відомо, що тоді було випущено 19 ракет AGM-158A, носієм виступав B-1B Lancer (один бомбардувальник цього типу може брати на борт до 24 КР цього типу).

Другий та поки що останній епізод мав місце у жовтні 2019 року, коли США знищили укриття Абу Бакра аль-Багдаді, одного із лідерів ІДІЛу в Сирії. Для цього удару, як зазначається, було застосовано кілька JASSM-ER. Але далі усі наразі відомі епізоди по бойовому застосуванню AGM-158 і вичерпуються.

Винищувач F-16 запускає ракету JASSM-ER, фото - U.S. Air Force by Master Sgt. Michael Jackson.

Далі по AGM-158 JASSM варто наголосити на такому важливому моменті: це не та ракета, яку "за замовчуванням" можна підвісити під будь-який бойовий літак виробництва США, навіть якщо на перший погляд все так і виглядає. Тим більш, що у публічному доступі є дані, за якими носіями таких КР можуть виступати літаки тактичної авіації F-15, F-16 та F/A-18, на кожен з яких можна підвісити по дві JASSM.

По факту, окрім ВПС США, AGM-158 є в розпорядженні лише Польщі, Австралії та Фінляндії. Адаптація фінських "Хорнетів" під JASSM відбувалась в рамках модернізації флоту цих літаків до стандарту MLU, що відбувалась протягом 2010-2016 років.

А лише осінню 2022 році ВПС США оголосили, що у них вийшло адаптувати під запуск ракет JASSM свої старі винищувачі F-16 Block 30. Що в свою чергу заодно підкреслює, що у випадку з F-16 в строю ЗСУ також можуть бути технічні нюанси з тим, що дати можливість із цих літаків також застосовувати далекобійні AGM-158.

Читайте також: Як Франція била ракетами SCALP-EG із Mirage 2000D, і що там було цікаве