xcounter
#

Як Франція била ракетами SCALP-EG із Mirage 2000D, і що там було цікаве

6407
Французький Mirage 2000D з крилатою ракетою SCALP-EG, фото – Ministère des Armées
Французький Mirage 2000D з крилатою ракетою SCALP-EG, фото – Ministère des Armées

В яких умовах французи застосовували таке озброєння, і яким був результат

Раз уже в ЗМІ все активніше дискуються перспективі передачі ударних літаків Mirage 2000D, які нам потрібні скоріше саме як носії крилатих ракет SCALP-EG, то стає актуальнішим з’ясувати, а як самі французи використовували таке саме озброєння в ході різних воєнних операцій. Іншими словам – як ударний Mirage 2000D показав себе як носій SCALP-EG в строю французьких збройних сил.

В даному випадку нам актуальною може стати публікація від того ж французького порталу Opex360 за березень 2016 року. Оскільки тоді була мова про те, що французькі ВПС вперше застосували Mirage 2000D для удару SCALP-EG по бойовикам ІДІЛу.

Читайте також: Французи пишуть, що Україна може не отримати Mirage 2000D, і що F-16 важливіші
Французький Mirage 2000D з крилатою ракетою SCALP-EG, фото наводить портал Opex360

Якщо детальніше, то 17 березня 2016 року французькі ВПС провели ракетний удар по командному пункту джихадистів, розташованому в одному з регіонів Іраку. Для цього удару було залучено зокрема два Rafale, які були розміщені на одній із авіабаз в ОАЕ, та п’ять літаків Mirage 2000D зі складу 5-го авіаполку, які були розміщені на одному з аеродромів у Йорданії.

Загалом під час того удару по КП бойовиків було випущено 8 крилатих ракет SCALP-EG, при цьому кожен із Mirage 2000D ніс по одній КР цього типу. Відзначається, що в кампанії проти ІДІЛ це був взагалі перший епізод, коли для ударів "Скальпом" були залучені саме "Міражі", до цього для подібних місій французи використовували лише Rafale. При цьому, що цікаво, для підготовки кожного з Mirage 2000D для проведення цього ракетного удару знадобилось до 30 годин роботи технічного персоналу.

Результати виконаного ракетного удару по КП бойовиків ІДІЛу були описані так – "гарно захищений командний пункт був знищений ракетами з високою проникаючою властивістю".

Французький Mirage 2000D з крилатою ракетою SCALP-EG, фото – Ministère des Armées

При цьому, як деталізували автори Opex360, взагалі найперший епізод запуску крилатої ракети SCALP-EG із ударного літака Mirage 2000D відбувся під час операції проти режиму Муаммара Каддафі у Лівії, однак при цьому жодна деталізація не наводилась.

Водночас, із цієї ж публікації ми можемо дізнатись, що на початок 2016 року в Йорданії було розміщено одночасно вісім ударних літаків Mirage 2000D. Ці літаки за перші 2,5 місяці 2016 року виконали загалом 160 бойових вильотів, під час яких було застосовано "близько сотні боєприпасів".

Можливо, ці наведені цифри можуть бути ілюстративними по тому, яку інтенсивність бойових дій можуть "тягнути" ударні Mirage 2000D.

Французький Mirage 2000D з крилатою ракетою SCALP-EG, фото ілюстративне, джерело - Americ D
Читайте також: Повітряні сили ЗСУ збили шість літаків РФ за три дні: ще по одному Су-34 та Су-35