xcounter
#

Французи пишуть, що Україна може не отримати Mirage 2000D, і що F-16 важливіші

13722
Французький Mirage 2000D, ілюстративне фото з відкритих джерел
Французький Mirage 2000D, ілюстративне фото з відкритих джерел

При цьому звучать аргументи, які знайомі вже буквально до болю

На даний момент не є ймовірним, що Франція таки ухвалить рішення про передачу Україні спеціалізованих ударних літаків Mirage 2000D, хоча наша країна неоднократно заявляла запит про передачу цих носіїв ракет SCALP-EG.

Наразі офіційний Париж зосереджений на тому, щоб передати Україні вже заявлений раніше обсяг військової допомоги, як наприклад крилаті ракети SCALP-EG та далекобійні керовані авіабомби AASM Hammer. А в поточній ситуації для нашої країни є важливішим зосередитись на розгортанні літаків F-16. Про це пише французький портал Opex360 із посиланням на публікацію Le Monde.

Читайте також: Україна використовує британські реактивні БПЛА QinetiQ Banshee Jet 80 у ролі далекобійних дронів-камікадзе
Французький Mirage 2000D, ілюстративне фото з відкритих джерел

Цікаво, що в якості контраргументів по можливій передачі ударних Mirage 2000D для України в французькій пресі наводяться буквально до болю знайомі тези, які раніше вже звучали щодо передачі F-16 для ЗСУ.

Наприклад, французькі ЗМІ пишуть про те, що "Міражі" в цій версії є складними для освоєння, тому курс навчання льотного персоналу може тривати 6-8 місяців, і це не кажучи вже про те, що під ці літаки треба буде розгортати окрему інфраструктуру для обслуговування, і це все буде "з’їдати" додатковий ресурс воюючої України.

Тому мовляв, як робить висновок французька преса, нашій країні на даному етапі краще було б таки зосередитись спочатку на отриманні та розгортанні F-16, а уже після проходження цього етапу вести мову про отримання інших типів бойових літаків.

Французькі Mirage 2000C (зліва) та Mirage 2000D (зправа), ілюстративне фото з відкритих джерел

Хоча справедливості заради, при цьому автори Opex360 також звертають увагу і на те, що наприклад Швеція заявила готовність передати Україні літаки Gripen, без поправки на прогрес щодо F-16. Щоправда, тут є інша умова – Швеція буде готова дати "Гріпени" лише після того, як її нарешті приймуть до НАТО.

Від Defense Express додамо, що тут варто звернути увагу на сам факт появи такої "відмовки" по передачі Mirage 2000D у французькій пресі. Щоправда, при цьому не є ясним те, наскільки такі "сигнали" можуть відображати позицію офіційного Парижу.

Раніше ми розповідали про те, що французи говорять, що ми просимо Mirage-2000D під SCALP-EG, і це цікаво.

Французькі ударні літаки Mirage 2000D, ілюстративне фото від Dassault Aviation
Читайте також: РФ почала використовувати "квадратні" ракети Х-69, чим вони особливі