xcounter
#

РФ почала використовувати "квадратні" ракети Х-69, чим вони особливі

11553
Рашистська крилата ракета Х-69, ілюстративне фото з відкритих джерел
Рашистська крилата ракета Х-69, ілюстративне фото з відкритих джерел

Яку дальність мають ці вироби, і на якому етапі перебуває зараз ця розробка

У відкритому доступі з’явились вказівки на те, що росіяни для ударів по Україні почали використовувати крилаті ракети повітряного базування Х-69, призначені для літаків тактичної авіації "ВКС РФ". Зокрема, в одній із своїх публікацій Defense Express вказував, що інформація про застосування рашистами ракети Х-69 з’явилась після масованого удару 7 лютого 2024 року.

Цікаво, що лише майже за 2 тижні після цього епізоду на факт із Х-69 почали звертати увагу західні оглядачі. Першою в цьому ракурсі є публікація від профільного порталу The Drive, і тут цікаво звернути увагу на акценти, які проставили автори цього видання.

Читайте також: Яку всю артилерію Данія передала Україні та чому це про січень та Caesar
Схема гіпотетичого розміщення ракет типу Х-69 у внутрішньому відсіку винищувача Су-57, ілюстративне зображення з відкритих джерел

Для початку вони вказали версію з посиланням на українські ресурси про те, що росіяни могли застосувати одразу три ракети Х-69 для удару по Україні в ніч на 8 лютого 2024 року, і що носієм таких КР міг бути літак типу Су-34.

Далі автори The Drive навели дані з посиланням на Міжнародний інститут стратегічних досліджень (IISS) про те, що в лютому 2023 року ракета Х-69 ймовірно була запущена у виробництво, і що станом на вересень минулого року ця КР начебто ще проходила етап льотних випробувань.

Далі автори порталу перейшли до короткого опису відомих характеристик ракети Х-69, зокрема до того, що цю КР можна назвати "перепаковкою" Х-59МК2, але з деякими конструктивними відмінностями – квадратне січення корпусу та внутрішнє розміщення двигуна з тим, щоб ця ракета могла розміщуватись у відсіку літака Су-57.

Х-59МК, дві Х-59МК2 та Х-69

Відомо, що Х-69 має дозвукову швидкість польоту, масу БЧ в 310 кілограмів та дальність польоту до 290 кілометрів. При цьому підкреслюється, що Х-69 є "універсальною" в плані носіїв, тому може застосовуватись не тільки із Су-57, але й також літаків типів МиГ-29К та МиГ-35, Су-34 та Су-35.

А от далі найбільш цікавими є висновки, які автори The Drive подають по матеріалу з ракетою Х-69. Вони ставлять питання так, що "наразі нема переконливих доказів про те, щоб росіяни застосовували Х-69 із літака Су-57". І що сам факт застосування таких ракет є хіба що прагненням рашистів перевірити можливості Х-69 в умовах реальної бойової обстановки.

Рашистська крилата ракета Х-69, ілюстративне фото з відкритих джерел
Читайте також: В РФ думають, чи можна на "Искандер" збільшити БЧ до 800 кг, чи дальність до 1000 км