xcounter
#

​РФ все частіше застосовує ряд нових ракетних систем проти України

5895
РФ випробовує нові засоби ураження та впроваджує їх масове застосування
РФ випробовує нові засоби ураження та впроваджує їх масове застосування

Впродовж останніх тижнів Росія для ударів по українській території частіше застосовує ракетне озброєння, яке раніше застосовувалося обмежено або знаходилося на стадії розробки

Мова йде про Х-69, "Циркон", "Гром-Э1" та ракети із Північної Кореї. РФ випробовує нові засоби ураження та впроваджує їх масове застосування.

Інформація про застосування Х-69 з’явилась після ракетного удару по Україні 7 лютого. Х-69 є подальшим розвитком Х-59 і призначена для застосування тактичною авіацією. Ракета вироблена із застосуванням технологій малої помітності, проте, від виявлення її силами української системи ППО це не врятувало. За даними російських джерел, дальність польоту Х-69 становить 290 км і вага її бойової частини 310кг.

Читайте також: У чому складність опізнати російський "Циркон" й що про цю ракету взагалі відомо
Демонстраційний зразок російської ракети Х-69, Defense Express
Демонстраційний зразок російської ракети Х-69, ілюстративне фото з відкритих джерел

Розробка цієї ракети є результатом намагання росіян скоротити відставання від Заходу в авіаційних засобах ураження, створення аналога Storm Shadow/SCALP та JASSM. Більш того, ця ракета мала бути озброєнням, створеним спеціально для винищувача 5 покоління Су-57, проте, найбільш ймовірно, по Україні вона була застосована зі звичайного Су-34. Як бачимо, безуспішно.

Найбільш цікавим зразком озброєння, який росіяни застосували 7 лютого стала гіперзвукова ракета 3М22 "Циркон". Вважалося, що ця система стане повноцінним гіперзвуковим комплексом з боєголовкою-глайдером, на відміну від Х-47 "Кинжал", який є аеробалістичною ракетою і більшістю українських і західних експертів не вважається за повноцінну гіперзвукову ракету. Крім того, багато експертів вважали, що "Циркон" не існує взагалі, а його розробка та випробування вимисел російської пропаганди.

Під час ракетної атаки 7 лютого РФ спробувала для ураження цілей у Києві використати свою "гіперзвукову" ракету ЗМ22 "Циркон". На це вказують фото, які з'явились у мережі з дописами, про її збиття

Так чи інакше, вранці 7 лютого повідомлялося про ймовірний пуск ракети "Оникс" з Криму та швидкісну ціль на Київ. Після цього з’явились повідомлення, що ціль була фальшивою, результатом роботи РЕБ. Пізніше в Києві були знайдені уламки з характерним маркуванням, а моніторингові канали поширили інформацію щодо пуску "Оникс" і нетипової траєкторії ракети, а за даними тих же моніторингових джерел, швидкість "Циркону" була менша за гіперзвук.

Протягом всієї війни відомо лише про поодинокі випадки застосування гібридів бомби та ракети "Гром-Э1". Проте за останній місяць це вже другий випадок її застосування (Херсонщина, Мирноград). Маса бойової частини 315 кг, а дальність ураження при скиді з висоти 12 км становить 120 км. Концептуально Гром-Э1 можна порівняти з французькими боєприпасами AASM Hammer і є більш дорогим і більш технологічним боєприпасом, ніж звичайні ФАБи, які росіяни застосовують із УМПК, на відміну від "Грому" настільки активно, що за словами військових за добу буває скинуто більше 80 бомб з УМПК лише по Авдіївці.

Гром-Э1 має дальність ураження до 120 км, Defense Express
"Гром-Э1" має дальність ураження до 120 км

В ніч на 8 лютого під час ракетного удару по Селідово в Донецькій області було застосовано північнокорейські ракети Хвасон-11А (KN-23) разом із запуском ракет С-300. До цього ці ракети запускалися по Харкову, зокрема під час ракетного удару 7 лютого. Тепер можна припустити, що РФ має корейські ракетні комплекси одразу на кількох ділянках фронту і їх кількість може продовжувати збільшуватись, але точно не відомо хто оперує "Хвасонами": росіяни чи корейські "військові радники".

Запуск ракети KN-23, Defense Express
Запуск ракети KN-23

Активне застосування нових типів ракетного озброєння іде паралельно із запеклими боями по всьому фронту і, в першу чергу, в Авдіївці, яку Путін сподівається захопити до виборів, продемонструвавши перемогу як своєму електорату всередині, так ключовим особам на Заході, залученим в процес прийняття рішень з метою підриву подальшої військової допомоги Україні та здобуття вигідних позицій на можливих перемовинах у майбутньому. Тим не менш, незважаючи на вкладення колосального ресурсу в живій силі та озброєнні, прийнятного результату росіяни досі не мають.

Читайте також: Розбірка реактивного Shahed-238: двигун з Чехії, навігація з Канади (фото)