xcounter
#

Французи говорять, що ми просимо Mirage-2000D під SCALP-EG, і це цікаво

40102
Французькі ударні літаки Mirage 2000D, ілюстративне фото від Dassault Aviation
Французькі ударні літаки Mirage 2000D, ілюстративне фото від Dassault Aviation

Чим особливі ці літаки, і чому вони нам так важливі

Орієнтовно місяць назад, тобто в січні 2024 року, Командування Повітряних Сил в своїй заяві окреслило зокрема, що "не виключено, що бойові спроможності бомбардувальників Су-24М посилить Mirage-2000D", що уже виглядало цікавим сигналом. Бо це означало, що наша країна зацікавлена отримати від Франції спеціалізовані ударні літаки, "заточені" під роль носія крилатої ракети повітряного базування SCALP-EG.

А тепер і французьке профільне видання IntelligenceOnline в своїх публікаціях від 5 та 12 лютого зазначало, що Україна не просто веде із Францією перемовини про отримання Mirage-2000D, питання отримання цих літаків мало бути ледь чи не провідним під час візиту президента Франції Еммануеля Макрона до Києва 13-14 лютого цього року. Щоправда, наразі є повідомлення, що візит французького президента до України поки що відкладений через "безпекові міркування".

Читайте також: КНІДСЕ підтвердив, що рашисти 7 лютого били гіперзвуковим "Цирконом"
Французька крилата ракета SCALP-EG під крилом Су-24М, серпень 2023 року, зображення з відкритих джерел

Яким насправді є дипломатичне тло щодо перспектив та можливостей отримати для ЗСУ французькі SCALP-EG – оцінити наразі складно, можемо лише просто приймати до уваги факт появи тих чи інших публікацій та "сигналів". Але вважаємо за потрібне окремо нагадати, чим особливі літаки модифікації Mirage-2000D, і чому зі сторони України є запит на їх отримання.

Зазвичай коли мова йде про Mirage-2000, то можна почути скептичні заперечення щодо можливостей цих літаків вести повітряний бій та/або виконувати удари по наземним цілям в умовах сучасної війни. Але в тому і нюанс, що у випадку з Mirage-2000 треба завжди дивитись на індекс, яким позначається модифікація, і лише після цього виносити судження про бойові можливості цієї машини.

Французькі ударні літаки Mirage 2000D, ілюстративне фото від Dassault Aviation

Бо у випадку із саме Mirage-2000D мова про спеціалізований ударний літак, який був прийнятий у стрій ВПС Франції лише у 1994 році, був виготовлений в обмежених кількостях (лише 86 одиниць), і що цікаво – був створений на базі носія ядерної зброї Mirage-2000N під надзвукову крилату ракету ASMP/A (останній літак цієї модифікації французи списали лише в лютому 2022 року).

Особливість Mirage-2000D саме в тому, що він "заточений" під роль носія крилатої ракети SCALP-EG. Цінність для французів кожного такого літака можемо побачити по наступним даним – довідник The Military Balance 2023 вказує, що наразі ВПС Франції мають в строю аж 65 літаків цього типу.

Французька крилата ракета SCALP-EG під крилом Су-24М, серпень 2023 року, зображення з відкритих джерел

Окрім прямої функції, як то доставка крилатих ракет SCALP-EG в точку призначення з подальшим ураженням окупантів, французькі Mirage-2000D могли би виконати й іншу важливу "непряму" функцію, яка стосується можливої передачі нам ракет Taurus.

Якщо говорити об’єктивно, передача цих німецьких КР нашій країні впирається не тільки у питання політичної волі, але й взагалі-то носіїв також. Тут краще не мати зайвих ілюзій, і заодно пригадати, що навіть на адаптацію під SCALP-EG наших Су-24М знадобилось "кілька тижнів".

Спеціалізованих носіїв під Taurus в нас нема, відповідно знову може піти мова про "апгрейд" тих самих Су-24М. Ну а поки триватиме цей "апгрейд", нам будуть потрібні інші ударні літаки, що зможуть бути носіями французьких КР SCALP-EG. Тому під цю роль найбільш оптимальними були б саме французькі Mirage-2000D.

Ракета Taurus KEPD 350, фото - MBDA Deutchland

Читайте також: Скільки компаній в Україні сьогодні виробляють далекобійні ударні дрони, які здатні долетіти до Москви