xcounter
#

КНІДСЕ підтвердив, що рашисти 7 лютого били гіперзвуковим "Цирконом"

3494
Пуск "Циркона", ілюстративне фото з відкритих джерел
Пуск "Циркона", ілюстративне фото з відкритих джерел

Уже відомо, що ця ракета має специфічне маркування на вузлах та не відповідає заявленим характеристикам

Експерти Київського науково-дослідного інституту судових експертиз (КНДІСЕ) ведуть дослідження рашистських ракет різних типів, які агресор використав для масованого удару по Україні 7 лютого 2024 року. За попередніми даними, під час цього удару росіяни справді використали гіперзвукову ракету морського базування 3М22 "Циркон", яка була спрямована в зону, де нема військових об’єктів, і через що постраждала цивільна інфраструктура та мирні люди.

Про те, що це міг бути саме "Циркон", свідчить маркування на частинах та уламках ракети, ідентифікація вузлів та деталей та загалом особливості відповідного типу зброї, написав на своєму каналі в Телеграм директор КНДІСЕ Олександр Рувін.

Читайте також: Скільки компаній в Україні сьогодні виробляють далекобійні ударні дрони, які здатні долетіти до Москви

Зокрема, як зазначив Рувін, комплектуючі вузли ракети 3М22 "Циркон" позначаються відповідним загальним маркуванням 3М22, хоча літера в цьому індексі маркуванні може і відрізнятись – 3Л22, або ж 3В22 тощо. Наприклад, на кількох уламках було виявлене маркування 3Л22, нанесене лазерним гравіюванням та методом тиснення, і це свідчило про конкретний вузол з конкретного виробу.

Частини та уламки реактивного двигуна і рульових механізмів мають своє специфічне маркування. Крім того, болти на рульових механізмах мають маркування у вигляді цифр 26, що є особливістю "Циркону". Цікаво, що також було виявлено і маркування, яке вказує на період виробництва складових цієї ракети – кінець 2023 року і початок 2024 року.

Уламок ймовірно ракети 3М22 "Циркон", знайдений на місці удару по Києву 7 лютого 2024 року, фото з відкритих джерел

Також Рувін в своєму дописі відзначив, що виявлена серед уламків "Циркона" мікроелектроніка малозбережена і через фізичні пошкодження практично не піддається аналізу. Водночас, експерти КНДІСЕ ведуть заходи по визначенню складу металу з фрагментів корпусу ракети та термоізоляційних матеріалів.

"Значна фрагментація ракети ускладнює ідентифікацію, однак уже можемо сказати, що зброя не відповідає заявленим ворогом тактико-технічним характеристикам. У ході подальшого експертного дослідження вся можлива інформація буде деталізована", - зазначив очільник КНДІСЕ.

Нагадаємо, раніше Defense Express розповідав, що РФ використала гіперзвуковий "Циркон" для удару по Києву 7 лютого, і схоже, що цю путінську "вундерваффе" збили. Також ми писали про те, у чому складність опізнати російський "Циркон" й що про цю ракету взагалі відомо.

Схематична будова ракети 3М22 "Циркон" та виявлені уламки, скрін-шот відео КНДІСЕ

Читайте також: Схоже, що ракетні установки Vampire під APKWS уже збивають "Шахеди"