xcounter
#

Схоже, що ракетні установки Vampire під APKWS уже збивають "Шахеди"

20289
Наземна пускова для APKWS під час випробувань в 2022 році, ізображення з відкритих джерел
Наземна пускова для APKWS під час випробувань в 2022 році, ізображення з відкритих джерел

Такі установки дозволяють знищувати ворожі БПЛА високотехнологічно та з мінімальними затратами водночас

Після відбиття чергової атаки рашистських дронів-камікадзе 11 лютого 2024 року прес-служба ВМС України опублікувала відео бойової роботи своїх підрозділів протиповітряної оборони, на яких ми можемо побачити дещо незвичне.

А саме – що спочатку наші зенітники беруть ворожий "Шахед" на приціл, використовуючи невідому оптико-електронну станцію; після цього у російський дрон-камікадзе влучає реактивний снаряд, після чого "Шахед" зривається в піке і падає.

Читайте також: В одній з країн заборонили експорт запчастин до F-35 в Ізраїль

На основі цих кадрів OSINT-аналітик OSINTtechnical зробив припущення, що вище були наведені можливо перші в публічному доступі кадри бойової роботи ракетних установок Vampire під керовані реактивні снаряди APKWS, поставка усіх 14 передбачених мала відбутись наприкінці 2023 року.

Таке припущення виглядає логічним, якщо проаналізувати відомі у відкритому доступі характеристики систем Vampire. Для початку деталізуємо, що Vampire складається із оптико-локаційної станції, оснащеної тепловізором та оптичним каналом WESCAM MX-10 RSTA, та пусковим блоком під керовані снаряди APKWS. При цьому оптико-локаційна станція також виконує і функцію підсвітки цілі лазером, бо APKWS мають лазерне наведення.

По керованим снарядам APKWS поки не є відомим показник дальності стрільби в режимі "земля-повітря", відомо лише про дальність стрільби в режимі "земля – земля" - 4-5 кілометрів, та у режимі "повітря-земля" - до 11 кілометрів. Водночас, відомою є гранична вартість одного реактивного снаряда APKWS – до 40,6 тисяч доларів за одиницю, і це важливо в плані співвідношення "затрати/ефект".

Що ж стосується кінетичних характеристик APKWS як зенітного засобу, то тут треба врахувати такий нюанс. Відомо, що у листопаді 2022 року під час чергового етапу випробувань ці керовані снаряди показали себе напрочуд ефективними при знищенні БПЛА "2-го класу", тобто дронів з польотною масою до 25 кілограмів та швидкістю польоту до 200 км/год. З чого можемо припускати, що першопочатково система Vampire під APKWS проектувалась саме для знищення такого класу безпілотників.

На такому фоні влучання та збиття рашистського "Шахеда" з політною масою аж 240 кілограмів уже є суттєвим досягненням. І це заодно підтверджує, що Vampire під APKWS є високотехнологічним та водночас відносно дешевим засобом протидії ворожим БПЛА-камікадзе.

Раніше Defense Express розповідав про те, що з’явилися рідкісні кадри британського ЗРК під AIM-132 ASRAAM в Україні. Також ми писали про те, що скільки РФ виробляє та отримає Shahed-ів, номери пішли на понад 1600 та 2600 одиниць.

Читайте також: РФ заявляє про крадіжку в неї кількох Ми-8 та Ил-76, що потім допомогли ЗСУ