xcounter
#

В одній з країн заборонили експорт запчастин до F-35 в Ізраїль

3497
Фото — Fred Clingerman/Lockheed Martin via DVIDS
Фото — Fred Clingerman/Lockheed Martin via DVIDS

Про заборону експорту у Нідерландах говорили ще минулого року

Нідерланди мають припинити експорт запасних частин до винищувачів п’ятого покоління F-35 в Ізраїль, повідомляє De Rechtspraak — суд зобов’язав зупинити експорт запчастин протягом одного тижня: в країні знаходиться регіональний склад компонентів до літаків F-35 у Вундрехті, звідки вони відправляються в низку різних країн, у тому числі в Ізраїль. А оскільки запасні частини вважаються військовою технікою, то для експорту необхідна ліцензія, яка була видана у 2016 році.

Разом з тим, після того, як Ізраїль у відповідь на напад терористів з "ХАМАСу" розпочав бойові дії у Секторі Газа, то у Нідерландах на рівні міністра зовнішньої торгівлі та співробітництва порушили питання, а чи треба відкликати цю ліцензію. Водночас очільник оборонного відомства вирішив продовжити експорт запасних частин F-35.

Читайте також: ​РФ все частіше застосовує ряд нових ракетних систем проти України

З таким рішенням виявилися незгодні три неурядові організації, які є прихильниками "мирного рішення конфлікту в Газі" — йдеться про Oxfam Novib, Vredesbeweging PAX Nederland і The Rights Forum, на думку яких Ізраїль порушує міжнародне право, і тому вони вимагали, щоб суд зобов’язав державу зупинити експорт запасних частин.

Суд погодився із цим рішенням — мовляв, є ризики, що ізраїльські F-35 "можуть бути використані для здійснення серйозних порушень міжнародного гуманітарного права" і що Ізраїль недостатньо враховує ризики для цивільного населення під час своїх атак, тому Нідерланди зобов’язані зупинити експорт військової техніки в Ізраїль.

Згідно з даними Military Balance, станом на 2023 рік повітряні сили Ізраїлю мали на озброєнні 36 літаків п’ятого покоління F-35I Adir, водночас раніше Defense Express розповідав, що Ізраїль хоче максимально швидко збільшити парк F-35 у 1,5 раза.

Читайте також: Естонія отримала від Ізраїлю ПКР Blue Spear, яка може бити на 290 км до Санкт-Петербургу, але є нюанси