xcounter
#

З’явилися рідкісні кадри британського ЗРК в Україні (відео)

12902
AIM-132 ASRAAM на SupaCat
AIM-132 ASRAAM на SupaCat

Вперше про передачу цих ЗРК Україні стало відомо влітку 2023 року

У мережі з’явилися кадри роботи в Україні британського зенітного ракетного комплексу на базі шасі Supacat HMT з пусковою для ракет AIM-132 ASRAAM, і це дійсно рідкісне відео, бо фактично раніше він вперше демонструвався на відео від Командування Повітряних Сил ЗСУ у жовтні 2023 року, під час роботи вночі по іранських дронах-камікадзе типу Shahed, які використовує російське окупаційне військо.

Нагадаємо — ще у серпні 2023 року західні ЗМІ розповіли, що Велика Британія неанонсовано посилила протиповітряну оборону України керованими ракетами "повітря-повітря" AIM-132 ASRAAM (яка також може використовуватися як зенітна ракета) на ерзац-пусковій. Для інтеграції ракет на мобільне шасі використали змонтований на лафеті авіаційний пілот.

Читайте також: У чому складність опізнати російський "Циркон" й що про цю ракету взагалі відомо

Основні тактико-технічні характеристики ракети AIM-132 ASRAAM виглядають наступним чином:

  • маса — 88 кг;
  • бойова частина (уламково-фугасна) — 10 кг;
  • уламково-фугасна бойова частина;
  • діаметр — 166 мм;
  • довжина — 2900 мм;
  • дальність пуска — 25 км;
  • максимальна швидкість польоту — 3 .

Разом з тим, у варіанті пуску з землі ракета AIM-132 ASRAAM звичайно матиме меншу дальність, яка ймовірно становить до 10 км, тож фактично ці машини можуть замінити у ЗСУ радянські зенітні ракетні комплекси типу "Оса".

ASRAAM
Британський ЗРК під AIM-132 ASRAAM в розпорядженні ЗСУ, стоп-кадр з відео Повітряних Сил України, 12 жовтня 2023 року

Також варто відзначити, що ракета має інфрачервону головку самонаведення, і тому в цьому британському ЗРК можливість працювати у режимі "тиші" без роботи радіолокаційної станції. Разом з тим, на комплексі можна побачити малогабаритну РЛС для контролю повітряного простору.

Читайте також: Скільки цілей уразили роти ударних дронів з червня 2023 року