xcounter
#

Скільки цілей уразили роти ударних дронів з червня 2023 року

1828
Фото зі сторінки міністра цифрової трансформації Михайла Федорова
Фото зі сторінки міністра цифрової трансформації Михайла Федорова

І які загалом результати діяльності проєкту "Армія дронів", що посилює безпілотні можливості Сил оборони України

Понад півтора року тому, у липні 2022 року силами Генштабу ЗСУ, Міноборони, Держспецзв’язку та Мінцифри спільно з платформою UNITED24 було створено проєкт "Армія дронів", а менш як рік тому, у березні 2023, у Силах оборони України з’явилися перші три роди ударних безпілотних авіаційних комплексів. Видання АрміяInform в одному зі своїх нещодавніх матеріалів розкриває деталі звіту від Міністерства цифрової трансформації про діяльність цього проєкту.

"Армія дронів"
Інфографіка АрміяInform

Станом на сьогодні створено 67 ударних рот, їхній результат роботи з червня 2023 року (саме тоді у Мінцифри почали комплексно збирати інформацію про уражену та знищену техніку, розповідає очільник відомства Федоров) — 15140 одиниць уражених цілей, сюди входить як удари по ворожому озброєнню та військовій техніці, так і живій силі та опорних пунктів. Нижче — інфографіка з детальними результатами. Як відзначають у Мінцифрі, були випадки, коли оператори дронів за ніч могли уразити 80 одиниць техніки.

Читайте також: Уже можна фантазувати про "Нептун" на морському дроні, бо подібне вже є

У рамках програми "Армія дронів" було підготовлено майже 20 тисяч операторів безпілотних літальних апаратів, до процесу залучено 33 школи-партнери і реалізовано підхід, коли "гроші ходять за військовими". Нагадаємо, що з огляду на збільшення кількості ударних та інших дронів у ЗСУ, питання розширення навчання операторів залишається актуальним і сьогодні.

У Мінцифрі наголошують, що для пришвидшення розвитку ринку дронів в Україні було прийнято "революційні постанови" — йдеться про близько 20 законів і нормативно-правових актів, зокрема було спрощено допуск до експлуатації, прибрано зайвий контроль, збільшено маржинальність з 1% до 25%, створено нові полігони для навчання та випробування, усунуто законодавчі перепони для виробників боєприпасів і бойових частин до дронів тощо.

Дрони безпілотники ЗСУ
Фото зі сторінки міністра цифрової трансформації Михайла Федорова

Для порівняння, у 2022 році держконтракти могли отримувати тільки сім зразків безпілотників, сьогодні це вже 67 зразків. Виробництво збільшено у десятки разів, кількість компаній, що залучені до цієї тематики, сягає близько двох сотень. Щодо виробництва боєприпасів для безпілотників, то раніше у Мінстратегпромі розповідали, що є понад 50 державних і приватних виробників, що виробляють зразки від 300 грамів до 10 кг.

Раніше стало відомо, що у Збройних Силах України буде створено новий рід сил — Сил безпілотних систем, що поєднуватиме як повітряні, так і наземні та надводні безпілотні платформи.

Читайте також: РФ використала гіперзвуковий "Циркон" для удару по Києву: схоже, що цю путінську "вундерваффе" збили