xcounter
#

Уже можна фантазувати про "Нептун" на морському дроні, бо подібне вже є

10172
Протикорабельний комплекс "Нептун", ілюстративне фото довоєнних часів
Протикорабельний комплекс "Нептун", ілюстративне фото довоєнних часів

Навіть якщо це поки на рівні концепції, такі проекти систем для війни на морі вже варто обговорювати

Приводом поставити питання, окреслене в заголовку цієї публікації, для нас стала така цікава новина. На виставці World Defense Show в Ер-Ріяді турецька кораблебудівна компанія ARES показала концептуальний нарис нової версії свого морського дрона ULAQ, котра має бути оснащена двома пусковими установками під крилаті ракети ÇAKIR від Roketsan.

Першоджерело цієї новини, портал Naval News наголошує на тому, що це поки лише концепція, і що ARES ще тільки працює над проектом інтеграції крилатої ракети ÇAKIR. Але про цей проект уже варто говорити хоча б тому, що тут турецькі інженери замахнулись на створення по суті першого в світі морського безпілотного ракетного катера.

Читайте також: Хто буде виробляти компоненти до системи протиракетної оборони THAAD
Рендер проекту безпілотного ракетного катера ULAQ під крилату ракету ÇAKIR, продемонстрований на виставці World Defense Show в Ер-Ріяді у лютому 2024 році

Звісно, в складових цього проекту є свої нюанси, пов’язані із закладеними характеристиками. Для початку, той же ULAQ – це достатньо крупний морський дрон з довжиною корпусу 11 метрів, швидкістю ходу до 35 вузлів та дальністю до 400 кілометрів.

До цього на ULAQ вдалось інтегрувати керовані ракети Cirit та UMTAS із дальністю стрільби до 10 кілометрів, але от інтеграція на цей катер крилатих ракет ÇAKIR може бути пов’язана із подоланням буквально нового технологічного бар’єру.

В свою чергу, коли мова йде про характеристики крилатої ракети ÇAKIR, то тут йдеться про достатньо компактний виріб із довжиною корпусу 3,3 метри та масою всього 275 кілограмів, із яких на бойову частину припадає 70 кілограмів. Дальність польоту ÇAKIR складає до 150 кілометрів, швидкість - 0,75-0,85 Маха, варіанти оснащення БЧ - бронебійна, уламково-фугасна чи термобарична.

Про особливості ракети ÇAKIR ми розповідали в окремій публікації, зокрема що ця КР уже в травні 2023 року була інтегрована до складу озброєння ударного БПЛА Akinci.

Наразі нема якихось тверджень чи припущень щодо того, наскільки швидко може бути реалізований проект турецького безпілотного катера ULAQ під крилату ракету ÇAKIR. Але ми вважаємо, що про концепцію безпілотних ракетних катерів як новий виток розвитку морських дронів уже безумовно варто дискутувати.

Ми не закликаємо буквально інтегрувати "Нептун" на будь-який із зараз наявних типів морських дронів у розпорядженні Сил оборони України. Але для створення принципово нових видів озброєнь завжди варто розширювати рамки уявлень про звичне.

Раніше Defense Express писав також про те, чи хто ще робив подібне, як переробка "Нептуна" для ударів по наземним цілям.

Протикорабельний комплекс "Нептун", ілюстративне фото довоєнних часів

Читайте також: Туреччина показала Tulpar з баштою від "колісного танка", і це цікаво