xcounter
#

У Збройних Силах України буде створено новий рід сил

2725
Фото — Служба зв'язків з громадськістю 22 ОМБр
Фото — Служба зв'язків з громадськістю 22 ОМБр

Йдеться про Сили безпілотних систем, що охоплюватиме як безпілотні літальні апарати, так і наземні та надводні дрони

Офіційне інтернет-представництво президента України Володимира Зеленського оприлюднило указ №51/2024 "Про нарощування спроможностей сил оборони" від 6 лютого, в якому йдеться про створення нового окремого роду сил у структурі ЗСУ — Сил безпілотних систем.

Поява цієї структури пов’язана з нарощуванням спроможностей ЗСУ "щодо використання безпілотних та роботизованих повітряних, морських та наземних систем, забезпечення готовності до застосування таких систем за призначенням".

Читайте також: Вбивче поєднання "ШАРКа" і FPV-дрона: ЗСУ дістали російську САУ під час роботи (відео)

Опрацювати питання створення нової структури доручено Кабінету Міністрів України із залученням Генштабу ЗСУ, після чого пропозиції будуть розглянуті Ради національної безпеки і оборони України.

У своєму вечірньому зверненні Зеленський відзначив, що сьогодні безпілотні системи довели свою ефективність як у боях на землі, так у небі і в морі, зокрема саме завдяки надводним катерам-камікадзе Силам оборони вдалося змінити безпекову обстановку на полі бою.

бойовий робот ЗСУ
Ironclad з бойовим модулем "ШаБля", фото до 2022 року

FPV-дрони допомагають відбивати штурми ворога в умовах нестачі артилерійських боєприпасів, а розвідувальні безпілотники — якнайкраще використовувати високоточне озброєння. Крім того, сьогодні набирає обертів й експлуатація наземних роботів для виконання тих чи інших завдань.

Президент відзначає, що на сьогодні є чіткий перелік завдань у напрямку створення нової структури у ЗСУ — спеціальні посади да підрозділи для роботи з дронами (з минулого року у війську були створені роти ударних БПЛА), тренування, систематизація досвіду, масштабування виробництва (на 2024 рік оголошено план на 1 млн FPV дронів, а також на тисячі далекобійних дронів з дальністю у декілька сотень і до 1000 і більше кілометрів), залучення висококваліфікованих фахівців.

"Це завдання і для армії, і для Міністерства оборони та уряду загалом. І, щоб дати необхідну координацію в Силах оборони, забезпечити належний рівень планування та якість логістики, у структурі Збройних Сил будуть створені Сили безпілотних систем. Відповідні пропозиції будуть внесені на розгляд РНБО", — відзначає Зеленський.

Читайте також: Чи бачать у ЗСУ майбутнє для бойових роботів: командир бригади про досвід експлуатації таких платформ