xcounter
#

Що в Україні з виробництвом боєприпасів для дронів, бо це так само важливо, як і самі БПЛА

5175
Розрахунок FPV-дронів, фото — АрміяInform
Розрахунок FPV-дронів, фото — АрміяInform

Тим паче, що FPV-дрони будуть покривати нестачу артилерійських боєприпасів у ЗСУ

Нещодавно президент України Володимир Зеленський оголосив, що наступного року Україна має виготовити одразу 1 млн FPV-дронів для Сил оборони України, і щоб вийти на такий показник, ми маємо на 67% збільшити виробництво цього озброєння у порівнянні із заявленим темпом виробництва на сьогодні у 50 тисяч FPV-дронів на місяць.

Втім, одна справа — виготовити власне дрони, а інша — оснастити їх бойовими частинами, що є дійсно окремим надважливим напрямком роботи. І як відзначає міністр з питань стратегічних галузей промисловості Олександр Камишін, Україна має спроможності для виробництва боєприпасів для дронів.

Читайте також: У ЗСУ брак артилерійських снарядів покриватимуть FPV-дронами: буде створено потужне виробництво
боєприпаси для FPV-дронів
Фото — Камишін

"Боєприпаси для дронів мають вироблятись в заводських умовах, а не в окопах. І заводи до цього готові", — відзначає очільник Мінстратегпрому, ймовірно натякаючи на випадки, коли наші військові у польових умовах розрізають касетні боєприпаси, щоб зробити скиди для дронів.

За словами Камишіна, сьогодні Україна має понад 50 державних та приватних компаній, що займаються виробництвом боєприпасів для безпілотників, йдеться про зразки вагою від 300 грамів до 10 кг.

Наприклад, наприкінці листопада стало відомо, що для українських FPV-дронів налагодили постачання уламково-фугасних боєприпасів, і, судячи з усього, йдеться про серійне виробництво протипіхотного боєприпасу.

Також у тому ж місяці розробник дронів компанія "Ескадрон" показала, як наші військові використовують FPV-дрон "Мамонт" з бойовою частиною вагою у 4 кілограми.

Як заявляє Камишін, "почалася системна контрактація" боєприпасів бойових дронів, і що оборонне відомство України сьогодні активно тестує нові вироби і доволі швидко приймає на озброєння боєприпаси для безпілотників.

Наприклад, раніше міністр оборони Рустем Умєров заявляв, що завдяки новим процедурам Fast Track, FPV-дрони (як і засоби РЕБ та РЕР) будуть потрапляти до Сил оборони надзвичайно швидко "в обхід усіх кіл бюрократичного пекла" і що контракт може бути укладено за 20 днів.

Також раніше Умєров заявляв, що оборонне відомство має плани із фінансування і виробництва FPV-дронів та боєприпасів до них, і що Міноборони контролює ситуацію, але не афішує деталі про закупівлі.

Читайте також: Спільне виробництво озброєння з НАТО вже триває, а 1 млн FPV-дронів на рік більш ніж досяжно - Олексій Данілов