xcounter
#

Українські бійці розрізають касетні боєприпаси, щоб зробити скиди для дронів: чому до ідеї з CBU-100​ треба повернутись

Навряд у армії США ризикнули б повторювати подібні операції (фото: US DoD)
Навряд у армії США ризикнули б повторювати подібні операції (фото: US DoD)
67079

Розібрати касетний снаряд M483A1 для того, щоб зробити 88 скидів, може виглядати, як доволі логічне рішення, але не в умовах, коли є можливість отримати CBU-100, також відому, як Rockeye II

Після того, як Україна почала отримувати від США касетні боєприпаси, такі як M483A1, було виключно питанням часу, коли їх почнуть розбирати для того, щоб дістати уражаючі субелементи та використати у ролі скидів для дронів.

Зрештою це звісно цілком логічно, бо один M483A1 вміщує одразу 88 суббоєприпасів, з яких 64 одиниці це кумулятивні М42, а 24 - осколоково-кумулятивні М46. Тобто розібравши один такий снаряд можливо отримати під сотню вже готових до використання скидів, що є доволі адекватною альтернативою перероблювання ВОГів.

Читайте також: Рашисти зранку 27 серпня здійснили найбільш дивну атаку крилатими ракетами з Ту-95МС за весь час

M483A1

Інша справа, як це здійснюється у польових умовах, про що говорить відео з процесом розбірки касетного боєприпасу та приведенням субелементів у бойове положення руками, на що звернуло увагу американське видання The Drive.

Відео містить мітки авторства роти ударних БпАК "Ахіллес", 92-ї окремої механізованої бригади ім. кошового отамана Івана Сірка. Але, скоріш за все, неконтрольовано витекло у мережу.

Саме відео зроблено у вигляді інструкції й починається з розбірки самого касетного боєприпасу шляхом розрізання болгаркою. Вже на цьому етапі одразу необхідно зазначити, що помилка на декілька сантиметрів може привезти до вкрай негативних наслідків.

Далі пояснюється механізм приведення суббоєприпасів у бойове положення, яке в оригіналі має відбуватися у зовсім інших умовах. Показано засіб закріплення субелементів на носій, а також результат їх тестового використання.

Водночас все що продемонстровано можливо назвати як завгодно, але точно не абсолютно безпечним засобом отримання боєприпасів для скидів з дронів. Треба нагадати й про певну капризність самих субелементів у касетних снарядах, а також про рік їх виробництва.

Звісно це навряд спинить українських бійців, тим паче, що розібрати касетний артилерійський снаряд, який є джерелом такої кількості готових боєприпасів, виглядає максимально прагматичним рішенням. Але ще раз доводить, що питання отримання касетних авіабомб CBU-100, Mk 20 Rockeye II, від США є більш ніж актуальним.

І вони потрібні не для того, щоб скидати їх з літаків, а якраз для того, щоб розібрати їх та отримати боєприпаси для дронів.

Одна Mk 20 Rockeye II містить одразу 247 субєлементів Mk 118, які важать по 600 грамів та мають кумулятивну бойову частину вагою 180 грамів, яка гарантує пробиття 190-мм броні.

Mk 118, CBU-100, Mk 20 Rockeye II
Mk 118 (фото: CAT-UXO)

Вона також оснащена стабілізатором та одразу адаптована до скидання з висоти. І коли ця ідея з'явилась ще у березні (чи навіть раніше) цього року, то все впиралось у позицію США не надавати касетні боєприпаси. Але зараз жодних чинників для відмови у їх постачанні не вбачається. Звісно окрім того, що використання субелементів, як окремого боєприпасу для дронів не розглядається.

Також треба зазначити, що окрім використання вже готових рішень цілком логічно активізувати й виробництво протипіхотних уламкових малорозмірних боєприпасів.

Читайте також: Скільки можуть коштувати пускові установки та ракети "Залізного купола" для США