xcounter
#

Скільки необхідно ATACMS для того щоб повністю накрити російську авіабазу

 M57A1 ATACMS (фото: US DoD)
M57A1 ATACMS (фото: US DoD)
16750

На прикладі російських аеродромів "Миллерово", "Бутурлиновка" та "Морозовск" рахуємо скільки та яких ATACMS потрібно для того, щоб знищити їх інфраструктуру та бойові літаки на землі

Попри те, що у зоні ураження далекобійних версій ракет ATACMS знаходиться цілий ряд російських аеродромів, на яких базується тактична авіація, США досі не зняло нелюдяну умову не використання цих ракет по території РФ. Більше того, на неофіційному рівні американські посадовці пояснюють це тим, що малою кількістю цих ракет, які може отримати Україна і певна логіка у цьому дійсно є.

Але коли мова йде про брак ATACMS, то можливо дати відповідь на питання, а скільки ж таких балістичних ракет необхідно для ураження, наприклад, російської авіабази. І хоча немає єдиного типового проєкту, проте можливо дати відповідь на це питання, якщо проаналізувати три аеродроми, які прямо зараз використовують "ВКС" РФ для базування бойових літаків. Наприклад, "Миллерово" у 150 км від поточної лінії фронту, "Бутурлиновка" у 210 км від кордону та "Морозовск" у 270 км від "нуля".

Читайте також: РФ вирішила скопіювати одну концепцію в США та заявляє про розробку реактивних дронів С-71 під Су-57

Також відповіді щодо потреби у ракетах будуть різні через те, що одні авіабази знаходяться у 165-км зоні дії ракет M39 Block I із касетною бойовою частиною вагою 591 кг на 950 уражаючих елементів M74, а деякі лише варіантом із дальністю до 300 км M39A1 Block I та 174-кг бойовою частиною із 300 елементами.

ATACMS

Щодо площі ураження, то відносно потужнішої M39 Block I фігурує цифра 33 тисячі кв. метрів, або про умовне коло діаметром трохи менше 200 метрів. Для далекобійної, але втричі меншої за бойовою частиною версії M39A1 Block I, за пропорцією ці параметри будуть дорівнювати близько 10,4 тисячі кв. метрів та близько 115 метровому колу.

Але це в теорії, бо на практиці можливо отримати інші результати. Зокрема на відео зі знищенням касетною ракетою ATACMS російського комплексу С-400 у травні цього року видно, що зона покриття уражаючих елементів все ж таки дещо більша та еліпсовидна.

ATACMS зона ураження площа

Але для розрахунків будемо все ж таки використовувати більш розповсюджені параметри. Як мінімум тоді можливо буде говорити про максимальну вірогідність ураження.

Перша авіабаза у переліку - "Миллерово" у Ростовській області. Вона у зоні дії лише потужнішої M39 Block I, за умови відступу від лінії фронту лише десь на 10 км. Тобто операція з цим ударом буде доволі ризикованою. А для того, щоб накрити всі основні об'єкти авіабази знадобиться близько 13 ракет ATACMS.

Миллерово ATACMS зона ураження
Авіабаза "ВКС" РФ "Миллерово" та умовні зони ураження

Для "Бутурлиновки" у 210 км від кордону необхідно використовувати вже далекобійні, але менш потужні M39A1 Block I. А їх витрата буде більшою через те, що на цій авіабазі значно довший майданчик для літаків, а для цієї цілі активно використовуються й руліжні доріжки. У підсумку - потреба у близько 25 ракетах.

Бутурлиновка ATACMS зона ураження
Авіабаза "ВКС" РФ "Бутурлиновка" та умовні зони ураження

Аналогічна ситуація і щодо потреби у ракетах для ураження авіабази "Морозовск" у 270 км від поточної лінії фронту. Це найбільша російська авіабаза з трьох. А для ураження основних її об'єктів та майданчиків на яких можуть знаходитись літаки - необхідно мінімум 37 ракет.

Морозовск ATACMS зона ураження
Авіабаза "ВКС" РФ "Морозовск" та умовні зони ураження

Потребу у ракетах можливо суттєво зменшити, якщо завдати удар маючи дані у режимі онлайн щодо місцезнаходження ворожих літаків. Тоді для "Миллерово" необхідно близько 5-8, "Бутурлиновка" - 10, а для "Морозовска" - близько 20.

Але у будь-якому випадку мова йде про дійсно значну потребу у таких ракетах, бо це лише три аеродроми для прикладу, а їх у ворога значно більше навіть на дальності у 300 км. Більше того, такі удари мають бути не разовою акцією, а методичними.

З іншого боку, знищення значної кількості російських бойових літаків на землі, для чого дійсно необхідні сотні балістичних ракет, дозволить західним партнерам трохи спокійніше рахувати час, який їм залишився до війни з РФ та обрахуванням якого вони займаються.

Читайте також: Скільки у РФ виробляють Ту-22М3 та скільки їх залишилось