xcounter
#

Eurofighter та навіть Tornado для ЗСУ "пролітають": у Німеччини також заговорили про строки навчання

3369
Tornado (всі фото: Bundeswehr)
Tornado (всі фото: Bundeswehr)

Позицію США щодо довготривалого курсу підготовки українських пілотів почали повторювати й у Європі

Головне питання з отриманням Україною західних винищувачів вкотре розбивається о заяви про строки навчання. На цей раз у категорію "неможливо передати швидко", бо "необхідно тривале навчання" підпали Eurofighter, які вже спливали, як можливий кандидат на передачу від Великої Британії, а також застарілі Tornado.

Позицію щодо неможливості передати ці машини саме через строки навчання озвучила голова комітету по обороні Бундестагу Марі-Агнес Штрак-Циммерманн (Marie-Agnes Strack-Zimmermann) під час ток-шоу Maischberger. І в цілому це повторює позицію міністра оборони США Ллойда Остіна, який оголосив, що для навчання українських пілотів на F-16 необхідно 18 місяців.

Читайте також: Як рашисти дійсно можуть глушити Starlink та як цьому можливо легко завадити звичайною лопатою

Також вона зазначила, що саме тому передаються радянські МіГ-29, які можливо пустити у бій одразу. Але з боку Defense Express зазначимо, що під час самої програми лунала критика уряду Німеччини щодо постачання озброєння, яке надходило у 2022 році з величезними запізненнями та лише після величезних об'ємів критики.

Eurofighter
Eurofighter

Окрім того, головне питання у постачанні МіГ-29 полягає у тому, а де їх ще можливо взяти? Й після передачі літаків від Польщі та Словаччини, серед операторів умовно боєздатних літаків цього типу у НАТО залишилась лише Болгарія, але стан цих машин більш ніж спірний.

Більше того, МіГ-29, які постачались до країн Варшавського договору були слабкішими версіями за стройові МіГ-29 для радянських повітряних сил. Ще один аспект, МіГ-29 не може вести ефективний бій проти російських Су-30, Су-35 та навіть Су-27М на чому неодноразово наголошували у Повітряних Силах України - у рази менша дальність виявлення цілей, менша дальність запуску ракет "повітря-повітря", які й ще й напівактивні.

МіГ-29AS
МіГ-29AS словацьких повітряних сил

На жаль питання де брати навіть такі МіГ-29 та як відігнати російську тактичну авіацію, яка завдає удари плануючими бомбами без входження у зону наземної ППО, Штрак-Циммерманн не поставили. А також на жаль не нагадали, що щось подібно відносно строків навчання та складності західного озброєння, у Берліні говорили й відносно Leopard 2.

Читайте також: ЗСУ мають далекобійні високоточні ракети від Roketsan: засвітився носій, який запускає все, включно з балістичними KHAN