xcounter
#

Деталі про Т-64 "Краб", Мі-2МСБ для ВМСУ та "Оплот" проти VT-4: події тижня від Defense Express

12507
Мі-2МСБ оснащений некерованими авіаційними ракетами типу С-8 під час випробувань
Мі-2МСБ оснащений некерованими авіаційними ракетами типу С-8 під час випробувань

Модернізація основного бойового танка ЗСУ за шифром "Краб" має бути завершена до кінця поточного року, 10-та морська авіаційна бригада ВМСУ отримала на озброєння перший гелікоптер Мі-2МСБ, а в Королівській армії Таїланду, схоже, й досі не вирішили який з перспективних танків кращий: розповідаємо про ці та інші новини й події тижня

Пропонуємо ознайомитися з оглядом подій та матеріалів тижня, короткий опис яких ми зібрали для вас у цій статті.

Т-64 "Краб"

Модернізація основного бойового танка ЗСУ за шифром "Краб" має бути завершена до кінця поточного року.

Читайте також: Після 25-річної паузи: ракети Harpoon повертаються на підводні човни
Т-64 зразка 2017 року
Чергова партія модернізованих Т-64 зразка 2017 року під час перевірки танкістами ЗСУ в Міжнародному центрі миротворчості та безпеки. Січень 2021 року

Так, на ДП "Харківське конструкторське бюро машинобудування ім. Морозова" (входить до складу ДК "Укроборонпром") планують закінчити створення оновленої машини до кінця 2021 року.

Т-64
Ймовірний вигляд Т-64 "Краб" - на основі доступної інформації

Принаймні таку інформацію повідомили журналісти каналу "Україна 24", які днями відвідали держпідприємство то розпитали про нову розробку харківських конструкторів.

"Суть програми "Краб" у тому, щоб замінити старі російські комплектуючи на нові, власного виробництва. Таким чином, модернізований Т-64 вже цього року складатиметься стовідсотково з українських деталей і стане базовим танком Збройних сил України", - відзначили журналісти у своєму відеосюжеті з Харкова.

Також представники ХКБМ змалювали основні напрямки роботи з вдосконалення такої машини...

Мі-2МСБ для ВМСУ

ВМСУ почали озброювати гелікоптерами Мі-2МСБ. Так, 10-та морська авіаційна бригада ВМСУ отримала на озброєння перший гелікоптер Мі-2МСБ.

За інформацією видання "Український мілітарний портал" машина прибула на миколаївський аеродром "Кульбакине" наприкінці 2020 року.

Мі-2МСБ
Мі-2МСБ в "цивільній" версії з частково (носова частина, капот двигуна) композитним корпусом

Цей гелікоптер призначений для первинної підготовки нових пілотів та підтримки навичок вже діючих. Також машину, при потребі, можуть залучити при перевезенні особового складу та вантажу вдень та вночі.

Від звичайного Мі-2 оновлений гелікоптер відрізняється низкою доопрацювань корпусу та внутрішніх систем й встановленням значної кількості нових приладів. Однак головною "родзинкою" машини є її нові двигуни - АІ-450В виробництва АТ "Мотор Січ", якими були замінені старі російські ГТД-350.

Мі-2МСБ
Двигун АІ-450М/В та перелік оновлень гелікоптеру Мі-2МСБ

Використання такого гелікоптеру дозволить пілотам Морської авіаційної бригади покращити свої льотні навички, при цьому зберегти ресурс власних Мі-8МСБ-8 (отримані у 2019 році). Крім того, буде можливість опанувати такий тип машини для майбутніх екіпажів гелікоптерів турецьких корветів.

ОВТ для ЗС

У 2021 році ЗСУ отримають від українських підприємств озброєння та військової техніки на 10 млрд гривень.

Так, Міністр оборони України Андрій Таран повідомив, що наразі українські оборонні підприємства вже виконують контракти на суму у 10 млрд грн (близько $343,6 млн за закладеним у бюджет 2021 курсом, або $363,6 млн за курсом бюджету-2020).

Озброєння ЗСУ
Дивізіон наземної версії протикорабельного комплексу РК-360МЦ "Нептун", десятки БТР-4 та контрбатарейні РЛС 1Л220УК були замовлені торік з постачанням у 2021 році

"Слід враховувати, що виробництво озброєння має тривалий виробничий цикл, приміром, ті ж високотехнологічні комплекси виготовляються більше одного року. Профінансувавши та уклавши ще минулого року контракти на суму у понад 10 мільярдів гривень, ми забезпечили партнерів обіговими коштами, що, своєю чергою, з початку року гарантувало безперебійну роботу десятків підприємств оборонно-промислового комплексу, серед яких, наприклад, ДККБ "Луч" (ймовірно замовлення на комплекс "Нептун"), ДП ХКБМ ім. О Морозова (ймовірно замовлення на БТР-4), ДП "Іскра" (ймовірно замовлення на РЛС "Зоопарк-3") та інші", - відзначив Міністр оборони.

інфографіка Defense Express

За словами очільника оборонного відомства, таки масштабні контракти дозволять ЗСУ вже в цьому році значно посилитись за рахунок великої кількості нових зразків ОВТ. Однак, про те, на яку суму планують укласти угоди на 2021 рік (з постачанням в поточному році) з бюджету власне цього року, інформації не надається.

Інфографіка Defense Express

"Здійснені у 2020-му році замовлення (укладені контракти) вже дозволяють Збройним Силам України отримати цього року 10 млн штук боєприпасів, 3 300 ракетно-артилерійських систем, 2 700 приладів розвідки та спостереження, понад 320 автомобілів, понад 60 бронетранспортерів та броньованих машин, близько чотирьох десятків безпілотних авіаційних комплексів, а також шість літаків", - наголосив Андрій Таран.

"Немає аналогів у світі"

Вперше з’явилось фото нового российского "надкомпанктного бронеаватобоміля" "Ласок 4П", який розробляється у ПКЦ "Инновационное Шасси".

Ласок 4П бронемашина
На жаль, опубліковане лише одне фото "Ласок 4П"

З боку Defense Express зазначимо, що це не фотошоп, а офіційна фотографія дослідного зразка, який традиційно для всього російського озброєння "немає аналогів у світі".

"Ласок 4П" має осучаснений ретро-дизайн броньовиків часів Першої світової війни. Зокрема, в ньому згадуються риси австро-угорського Romfell, який був створений у 1915 році. А додаткові відсилки до періоду сторічної давності зроблені завдяки запасним колесам, які розміщені на бортах корпусу.

Romfell
Австро-угорці не знали, що Romfell має "фасеточні технології"

Водночас у РФ таке рішення назвали "фасеточними технологіями, які забезпечують ефективні раціональні кути нахилу броньованих поверхонь корпусу і знижують помітність на великій відстані".

БМ "Оплот" проти VT4

Схоже, що в Королівській армії Таїланду й досі не вирішили який з перспективних танків кращий.

Так, наприкінці листопада 2020 року були проведені порівняльні змагання з бойовими стрільбами між українським БМ "Оплот" та китайським VT4.

Судячи з відеофрагмента від місцевого ресурсу BATTLEFIELD DEFENSE український танк гідно відстрілявся по мішені на відстані 1,8 км. Однак кінцеві результати цих змагань невідомі.

Нагадаємо, армія Таїланду з 2010 року намагається замінити старі зразки бронетехніки на сучасні. Зокрема, оновлення потребує танковий парк, де на початок минулого десятиріччя було присутнє понад 200 одиниць застарілих танків M41 Walker Bulldog.

Гарної неділі!

Читайте також: Віртуальні технології для українського війська: готувати артилеристів за стандартами НАТО