xcounter
#

Після 25-річної паузи: ракети Harpoon повертаються на підводні човни

7873
Після 25-річної паузи: ракети Harpoon повертаються на підводні човни

Пентагон хоче мати можливість завдавати велику кількість ударів на значні відстані – на фоні загрози протистояння з Росією та Китаєм

Військово морські сили США – після 25 років "відпустки" – планують знову завантажити свої підводні човни протикорабельними ракетами Harpoon.

Флот відмовився від цих ракет десятки років тому, тоді, коли США не мали сильного суперника в морі. Але сьогодні США знову хочуть озброїти свої субмарини варіантом ракет, який відомий як Sub-Harpoon.

Читайте також: Британські ВМС подовжать строк служби для своїх Harpoon Block 1C: коли буде заміна

Так, як повідомляє Breaking Defense, в кінці минулого місяця Boeing отримала від ВМС контракт на 10 мільйонів доларів на постачання вже в цьому році ракет для багатоцільових підводних човнів класу Los Angeles.

Укладенню контракта передував успішний випробувальний запуск ракети Harpoon з підводного човна USS Olympia під час навчань RIMPAC 2018 біля узбережжя Гаваїв.

Ось відео з цих випробувань:

Скільки саме ракет отримає флот за ці кошти поки що незрозуміло, однак наразі відомо, що у 2019 році ВМС уклали з Boeing контракт на ремонт і модернізацію 79 ракет за 16 мільйонів доларів. Також відомо, що згодом ракети можуть отримати й нові ударні підводні човни класів Seawolf і Virginia.

Це рішення загалом відповідає планам Пентагона, який хоче мати можливість завдавати більше ударів на значних відстанях, з урахуванням протистояння з Росією та Китаєм.

Як раніше розповідав Defense Express, General Dynamics на чверть збільшить число працівників, щоб поставити флоту США 21 субмарину.

General Dynamics Electric Boat
General Dynamics Electric Boat - одна із найбільших американських кораблебудівних компаній

Так, американська оборонна компанія General Dynamics Electric Boat у 2021 році планує створити на власних виробничих потужностях у штатах Коннектикут та Род-Айленд 2200 додаткових робочих місць.

Йдеться про найм додаткових інженерів, кваліфікованих робітників-корабелів та "допоміжного персоналу".

Читайте також: Американські підводні човни отримають власні розвідувальні безпілотники