xcounter
#

Деталі про надзвукову "Блискавку", БТР-4 та "фарс-мажор" і ударні дрони: події тижня від Defense Express

18283
"И когда на море качка и бушует ураган" - БТР-4М все одно пливе...
"И когда на море качка и бушует ураган" - БТР-4М все одно пливе...

Контракт з ХКБМ на виготовлення нових бронетранспортерів ризикує стати "фарс-мажорним", КБ "Південне" у деталях показало надзвукову ракету "Блискавка", а Завод "Маяк" та "Аеророзвідка" випробували ударний дрон на навчаннях ЗСУ: розповідаємо про ці та інші новини й події тижня

Пропонуємо ознайомитися з оглядом подій та матеріалів тижня, короткий опис яких ми зібрали для вас у цій статті.

Складові для пострілів РПГ-7С

Україна імпортувала з Індії кілька тисяч складових для пострілів РПГ-7. Інформація про постачання низки елементів для пострілів з ручного протитанкового гранатомета була оприлюднена на одному зі спеціалізованих ресурсів, що відстежує експортно-імпортні операції.

Читайте також: Колісні танки стають світовою тенденцією: для чого така екзотика та чи потрібні вони Україні
Гранатометний розрахунок РПГ
Розрахунок НГУ під час змагань на кращий гранатометний розрахунок РПГ / Фото: НГУ

Комплектуючи були імпортовані ДП "Укроборонсервіс" (входить до складу ДК "Укроборонпром") в індійської компанії Lords Vanijya Pvt. Limited у серпні минулого року.

Постріл РПГ-7
Імпорт комплектуючих до пострілу РПГ-7 / Фото: "Український мілітарний портал"

Загальна вартість комплектуючих, поставлених індійським підприємством склала $51716,43. При цьому невідомо, який виробник буде займатися власне виготовленням готових пострілів з придбаних держекспортером складових.

Ударний ефект Bayraktar TB2

Bayraktar TB2 - вдесятеро дешевий від американських БпЛА Protector, які купує Міноборони Британії. Але не менш ефективний. Тож після війни у Нагірному Карабаху британські військові готові переглянути ставки у безпілотних пріоритетах.

Bayraktar TB2
Bayraktar TB2 вдесятеро дешевий від американських БпЛА Protector

За інформацією газети The Guardian, британські військові були вражені успіхами турецьких БпЛА у Нагірному Карабаху у поєднанні з їх відносно невисокою вартістю, що робить втрату кількох безпілотників не настільки чутливою, як втрата хоча б одного американського БпЛА Protector.

Раніше Міноборони Великобританії мало план закупити 16 безпілотників Protector RG MK1 американського виробництва вартістю понад $20 млн кожен. Перша поставка цих літаків до повітряних сил Британії RAF відбудеться у 2023 році.

БПЛА Protector
Перша поставка БпЛа Protector RG MK1 американського виробництва до королівськьких повітряних сил Британії відбудеться у 2023 році.

У свою чергу, за підрахунками аналітиків, виготовлені на підприємстві Baykar Makina безпілотники TB2 коштують від $1 до 2 мільйонів кожен за один БпЛА.

Як повідомляє The Guardian, спираючись на джерела у Міністерстві оборони, Великобританія хоче придбати дешевші безпілотники у рамках п'ятирічного огляду оборони, який буде представлений на початку 2021 року. Деталі – в матеріалі Defense Express.

Деталі про "Блискавку"

КБ "Південне" у деталях показало ракету "повітря-поверхня" "Блискавка", аванпроект якої був захищений у жовтні 2020 року.

Ракета "Блискавка"
Ракета "повітря-поверхня" "Блискавка"

Ця ракета має дальність польоту у 110 км та призначена для знищення наземних або надводних цілей. Її планують використати для озброєння фронтових бомбардувальників Су-24М. А за умови встановлення додаткового підвісного контейнера і на інших типах літаків, в першу чергу - Су-27.

Рендер "Блискавки" КБ "Південне" показало у своєму відеозвіті з підсумками 2020 року (на 5:43):

На ньому добре видно модульну конструкцію самої ракети, яка складається з декількох відсіків. Двигуна, бортової апаратури, бойової частини та системи наведення. Деталі про ракету – в нашому матеріалі.

Ударний дрон на навчаннях

ПАТ "Завод "Маяк" (входить до складу ДК "Укроборонпром") та ГО "Аеророзвідка" спільно розробили боєприпас для застосування з мультикоптерів ударного типу.

Мультикоптер з боєприпасами
Ударний мультикоптер від ГО "Аеророзвідка" з новими боєприпасами виробництва "Завод "Маяк"

Першим носієм "мінібомб" став один з важких мультикоптерів "Аеророзвідки", який переобладнали для скидання боєприпасів.

Ударний "дует" був випробуваний на базі 235-го міжвидового центру підготовки військових частин і підрозділів (полігон "Широкий Лан") під час командно-штабних навчань, яки проходили наприкінці листопада – початку грудня 2020 року.

Ударний дрон з боєприпасом
Бомбардування цілі новим боєприпасом з ударного мультикоптера

Відзначається, що це був перший випадок, коли ударний БПЛА "Аеророзвідки" був включений в програму навчань загальновійськового бою. Втім це не завадило досвідченим операторам успішно вразити всі цілі під час тестів.

БТР-4 для морпіхів

ХКБМ ім. Морозова вже відзначилось "рекордним" виконанням контракту на випуск БТР-4 в рамках державного оборонного замовлення. Тоді йшлося про виготовлення 45 БТР-4 за кошти під державні гарантії. Контракт стартував у 2016 р. і не без нюансів завершився у 2020 р. Що, тепер такий довгобуд чекає і на потенційний контракт з виготовлення БТР-4 для морської піхоти ВМС України?

БТР-4
БТР-4 у плаваючій версії

Про цей контракт у ексклюзивному інтерв’ю для Радіо Свобода повідомив командувач ВМС України контрадмірал Олексій Неїжпапа.

"На початку грудня (2019 року) ми провели випробування бронетранспортера БТР-4Е з покращеними характеристиками. Були деякі зауваження й пропозиції з боку морських піхотинців, завод (ХКБМ) внесе корективи – й наступного року ми очікуємо поповнення цією технікою батальйонів.

БТР-4Е для ВМСУ
"Морський" БТР-4Е для ВМСУ

У перспективі вся морська піхота повинна перейти на єдиний зразок броньованої техніки, це дасть можливість уніфікувати їхню експлуатацію й обслуговування", - розповів контрадмірал Олексій Неїжпапа в інтерв'ю "Радіо Свобода".

За інформацією Defense Express, в рамках нового контракту на виготовлення БТР-4 для ВМС України попередньо йдеться про замовлення на 25 нових бронетранспортерів. З них 15 мають бути у лінійній версії, а 10 - безпосередньо у плавучому морському виконанні. Деталі про ситуацію Defense Express розповідає в окремому матеріалі.

Гарних вихідних!

Читайте також: "Поматросили и бросили": якою буде доля "Володимира Великого" на тлі закупівлі для ВМС України турецьких корветів