xcounter
#

Бразилія в кредит продає шість Super Tucano для Парагваю, в якого нема грошей на літаки

5246
A-29 Super Tucano бразильських ВПС, фото - Vinicius Santos/Agência Força
A-29 Super Tucano бразильських ВПС, фото - Vinicius Santos/Agência Força

Бразильці мають нового покупця на свої легкі штурмовики в регіоні Латинської Америки

Влада Парагваю прийняла рішення придбати в Бразилії літаки Super Tucano, які їм необхідні для патрулювання повітряного простору та контрпартизанських операцій проти наркокартелів. Ці легкі штурмовики Парагваю доведеться купувати в кредит, відповідні укази вже підписав президент та головнокомандувач збройними силами цієї країни Сантьяго Пенья.

Парагвайці хочуть купити шість Super Tucano за 96 мільйонів доларів, кредит на цю покупку видасть Національний банк соціально-економічного розвитку Бразилії. При цьому, що цікаво, парагвайці окремо домовлялись з Embraer про те, щоб їм знизили ціну можливої купівлі штурмовиків.

Читайте також: Як Іран "прикручував" на F-14 Tomcat ракети Р-27 та Р-73, чому на це пішов і чим закінчилось

Портал Zona Militar уточнює, що у вказану вище вартість придбання в 96 мільйонів доларів включено не тільки поставку самих шести літаків, але й навчанння восьми пілотів та 12 авіатехніків, сервісна й логістична підтримка від Embraer строком на 1 рік, обладнання для польотів уночі, відповідний набір озброєння та програмне забезпечення для планування бойових вильотів. Строк, на який видаватиметься кредит, не уточнюється.

Військове керівництво Парагваю окремо наголошує, що при вкрай обмежених фінансових ресурсах потрібно було в першу чергу купувати саме легкі бойові літаки. Бо ця країна зараз взагалі не має боєздатної авіації, котра б могла завадити "нерегулярним польотам" в повітряному просторі. Водночас, поки неясно, коли саме Парагвай та Бразилія укладатимуть твердий контракт на поставку Super Tucano.

Довідник The Military Balance 2023 вказує, що оборонний бюджет Парагваю складає орієнтовний еквівалент до 300 мільйонів доларів. Що заодно ілюструє, наскільки для цієї країни обтяжливою може бути закупівля навіть до 100 мільйонів доларів, якщо це не в кредит.

Внутрішня будова Super Tucano, ілюстративне зображення з відкритих джерел

У цій ситуації вибір Super Tucano, котрий в деяких випадках може бути дорожчим за вживані F-16, насправді навіть для Парагваю виглядає логічним. ВПС цієї країни тривалий час використовували EMB-312 Tucano, але схоже, що ці літаки вже неможливо по причині технічного стану використовувати за прямим призначенням.

Раніше Defense Express розповідав про те, що Уругвай купує шість Super Tucano і це буде вся бойова авіація, і у скільки обійшовся гвинтовий штурмовик. При цьому, що цікаво, у травні 2023 року той же Уругвай розглядав інший варіант – купити не "Супер Тукано", а прицінювався до навчально-бойових Bae Hawk 200.

Також ми писали про те, що якщо дуже хочеться Tucano, але не можна купити в Бразилії, то копію роблять в Італії.

Читайте також: Японія може робити лише 30 ракет до Patriot на рік, можна збільшити до 60, для США це проблема