xcounter
#

Коли зовнішність не головне: Уругвай прицінюється до Bae Hawk 200

11452
Bae Hawk 200 (фото: M Radzi Desa)
Bae Hawk 200 (фото: M Radzi Desa)

Попри свій вигляд Bae Hawk 200 є повноцінним винищувачем з радаром від F-16

Уряд Уругваю розглядає варіант посилення своїх повітряних сил винищувачами Bae Hawk 200 та легкими штурмовиками Bae Hawk 100. Мова йде про вживані машини, які раніше знаходились в експлуатації повітряних сил Малайзії й були викуплені американською приватною компанією Falcon Air.

Загалом, як пише Forca Аerea, Уругвай зацікавлений купити 8 літаків, з яких 5 будуть у версії Bae Hawk 200. Загальна вартість угоди, разом із навчанням та запасними частинами складає близько 100 млн доларів. При цьому мова йде про машини, які були випущені у 1990-х роках.

Читайте також: Денонсація РФ Договору про звичайні збройні сили в Європі: яке він мав значення
Bae Hawk 100 та Bae Hawk 200
Bae Hawk 100 та Bae Hawk 200 (фото: Geng Keselamatan Negara)

Зазначимо, що Bae Hawk 100/200 - є результатом перетворення учбово-тренувального літака Bae Hawk у бойовий. Для цього у версії винищувача літак зазнав доволі серозних змін, бо необхідно було встановити РЛС AN/APG-66Н, яка була розроблена для F-16. Й хоча бойова машина на 80% повторює похідний літак, але саме ці 20% доволі сильно вплинули на його зовнішній вигляд. Й назвати Bae Hawk 200 витонченою машиною доволі складно.

Bae Hawk 200
Bae Hawk 200 (фото: LaKi-photography)

Попри все літак належить до класу легких винищувачів, має цифрову кабіну та можливість застосування широкої номенклатури ракет "повітря-повітря". Зокрема завдяки потужній повноцінній РЛС є можливість застосування ракет AIM-7 Sparrow, AIM-9 Sidewinder та навіть AIM-120. Окрім того, у літак інтегровані високоточна AGM-65 Maverick та протикорабельна Sea Eagle.

Bae Hawk
Учбово-тренувальний Bae Hawk (фото: Royal Air Force)

Bae Hawk 200 має цілих сім точок підіски, з яких під важке озброєння відведено п'ять (чотири під крилом, одна під фюзеляжем), а ще дві для ракет "повітря-повітря" на закінцівках крила. У комплекті: автоматична 30-мм гармата, вбудована станція РЕБ та система дозаправлення у повітрі. Варто зазначити, що максимальна злітна вага становить 9 тонн, а безфорсажний двигун Rolls-Royce Turbomeca Adour Mk 871 забезпечує тягу до 26 кН, який розганяє літак до 1,2 Маха.

У штурмовій версії Bae Hawk 100 збережено двомісне компонування, а замість РЛС розміщено станцію лазерного наведення.

Bae Hawk 100
Bae Hawk 100 (фото: Tentera Udara Diraja Malaysia)

Водночас для Уругваю навіть незначна кількість таких вживаних машин буде значним оновленням та розширенням можливостей повітряних сил. Бо наразі авіапарк бойових літаків у країні складається з 12 одиниць A-37B Dragonfly та декількох O-2A Skymaster, а у льотному стані знаходиться лише декілька Dragonfly.

A-37B Dragonfly
A-37B Dragonfly

Читайте також: Як працює Patriot при перехопленні балістичної цілі