xcounter
#

Як Іран "прикручував" на F-14 Tomcat ракети Р-27 та Р-73, чому на це пішов і чим закінчилось

9882
Іранські F-14 Tomcat із ракетами Р-73, архівне фото з відкритих джерел
Іранські F-14 Tomcat із ракетами Р-73, архівне фото з відкритих джерел

Чому іранці пішли на такий крок, де могли взяти ракети і чим це показовий приклад

У відкритому доступі ми можемо побачити архівні фото літаків F-14 Tomcat ВПС Ірану з ракетами "повітря-повітря" типів Р-27 та Р-73.Ця історія може бути цікава як мінімум в ракурсі рідкісних прикладів, коли на літаки західного зразка "прикручувалось" авіаційне озброєння радянського зразка.

Крім того, це історія про країну-ізгоя, котра не без опори на Росію шукала засоби для підтримання боєздатності своєї авіації. Тому можливо, що історія Р-27 та Р-73 на іранських "Томкетах" - це заодно один із давніх прикладів воєнно-технічної співпраці між Москвою і Тегераном в обхід санкцій Заходу, котрий однак не знайшов належної широкої уваги.

Читайте також: ЗМІ пишуть, що Угорщина продала Сербії половину своїх БТР-80А, але це трохи дивна угода
Іранський F-14 Tomcat із ракетою "повітря-повітря" Р-27 та АПУ-470, архівне фото з відкритих джерел

Архівні фотографії F-14 Tomcat іранських ВПС з ракетами Р-27 та Р-73 датуються лише початком 2010-хх років. І тут вже можна зробити просте логічне припущення – іранці пішли на спробу такої інтеграції, бо в них загалом вичерпався запас ракет під ці винищувачі, але сама історія з Р-27 та Р-73 до "Томкетів" не "злетіла" через технічні складнощі з "прикручуванням" ракет під F-14.

Але тут історію варто розповісти повністю, бо тоді виникатимуть дуже цікаві аспекти. Почнемо ось із чого: коли Іран у 1970-хх роках купив у США загалом 80 літаків F-14 Tomcat, то до них був поставлений також і запас в орієнтовно 700 одиниць ракет "повітря-повітря" AIM-54 Phoenix, загальна вартість покупки склала 2 мільярди доларів за тодішнім курсом.

Іранський "клон" ракет AIM-54 Phoenix до F-14 під позначенням Fakur 90, фото з відкритих джерел

Остаточно запас придбаних ракет AIM-54 в іранців вичерпався ще у 1986 році. І тут, що цікаво, вони виходили із ситуації не тільки налагодженням виробництва "клонів" AIM-54 під позначенням Fakur-90, але й також інтеграцією на "Томкети" ракет від ЗРК MIM-23 Hawk, котрі в такому разі отримували позначення AIM-23.

По історії з інтеграцією Р-27 та Р-73 на іранські "Томкети" на початку 2010-х років у відкритому доступі можемо знайти такі обмежені деталі. Зокрема, були чутки про те, що Москва начебто допомогла Тегерану модифікувати бортову електроніку на F-14 так, щоб цей літак міг оперувати ракетами "повітря-повітря" радянського зразка. Водночас, від проекту по "прикручуванню" Р-27 іранцям довелось відмовитись, бо система наведення цієї ракети погано працювала "у зв’язці" з бортовою РЛС AWG-9 на "Томкетах".

Іранський F-14 Tomcat із ракетою "повітря-повітря" Р-27 та АПУ-470, архівне фото з відкритих джерел

Як свідчать наявні в публічному просторі фотографії, для підвіски Р-27 на F-14 інтегрувався також пілон радянського зразка АПУ-470.

На який запас ракет "повітря-повітря" радянського зразка розраховував Іран, починаючи цей проект, у відкритому доступі даних нема, як власне і по тому, звідки іранці брали ракети та пілони для експериментів на дослідній стадії проекту.

Раніше Defense Exrpess розповідав про те, як Іран в 2004 році стріляв з С-200ВЭ по своєму винищувачу, і чому це цікаво. Також ми писали про те, як радянські Х-29Л вішали на Mirage F1, і чому ми зараз про це пишемо.

Іракський Mirage F1 із Х-29Л та контейнером ATLIS, архівне фото з відкритих джерел
Читайте також: Японія може робити лише 30 ракет до Patriot на рік, можна збільшити до 60, для США це проблема