xcounter
#

БМ-21 "Град" на шасі КрАЗ для ЗСУ, снаряди для САУ "Богдана" та хто хоче купити "Нептун": події тижня від Defense Express

1434
Танк БМ "Оплот": "топ" у можливостях, проте аутсайдер у складі ЗСУ по кількості
Танк БМ "Оплот": "топ" у можливостях, проте аутсайдер у складі ЗСУ по кількості

В ЗСУ поставлять партію БМ-21 "Град" на шасі КрАЗ; хто хоче купити "Нептун"; боротьба за ДОЗ на виготовлення снарядів для САУ "Богдана" – розповідаємо про ці та інші новини й події тижня

Пропонуємо ознайомитися з оглядом подій та матеріалів тижня, короткий опис яких ми зібрали для вас у цій статті.

Детально про винищувач "ЛТС Checkmate" та "Матрьошку"

Під час авіасалону МАКС-2021 відбулась презентація моделі нового російського однодвигунного винищувача від КБ "Сухой". Попри агресивну піар-компанію та відверте нагнітання інтересу до розробки, правда виявилась доволі далекою від фантазій, які створили російські ЗМІ.

Читайте також: "Маяк" після "Нічного Хижака" розробляє 23 та 30-мм антиматеріальні піхотні гармати для ЗСУ
ЛТС Checkmate
ЛТС Checkmate на МАКС-2021

А наприкінці презентації керівництво "Объединенной авиастроительной корпорации" та КБ "Сухой" були вимушені майже виправдовувати свою розробку. Бо виявилось, що навіть "ВКС" РФ нею не зацікавились.

Про те, чим у РФ намагались здивувати та що з цього вийшло – читайте в нашому матеріалі.

Хто хоче купити "Нептун" та замовив "Вільху-М"

За словами очільника ДП "Державне Київське конструкторське бюро "Луч" (входить до складу ДК "Укроборонпром"), наразі у придбанні комплексів РК-360МЦ "Нептун" та коригованої РСЗВ "Вільха-М" найбільш всього зацікавлені чотири країни.

реактивний снаряд
Крилата ракета Р-360 "Нептун" та коригований реактивний снаряд Р626М "Вільха-М" на виставці "Зброя та Безпека-2021"

Так, комплекс "Вільха-М", який, за оприлюдненою офіційною інформацією, досі не завершив державні випробування, вже навіть виготовляється для одного з замовників.

"Переговори тривають з різною інтенсивністю, але для Еміратів ми вже виготовляємо ("Вільху-М")", - повідомив Олег Коростельов журналістам видання "Новинарня" в кулуарах безпекового форуму "Ефективна промисловість для обороноздатності", що проходив в Одесі 16-17 липня ц. р.

РСЗВ
Макет пускової установки РСЗВ "Вільха" та РК-360МЦ "Нептун" від ДККБ "Луч" на шасі від компанії Tatra на виставці "Зброя та Безпека-2021"

Він також додав, що іншими країнами, які збираються придбати вітчизняний ракетний комплекс, є Кувейт та Саудівська Аравія.

Також Олег Коростельов підтвердив озвучену у грудні минулого року Defense Express інформацію про інтерес Індонезії до закупівлі берегового мобільного ракетного комплексу РК-360МЦ "Нептун". Тоді повідомлялося про підписання Меморандуму щодо укладення контракту на постачання українського комплексу в цю країну.

комплекс
Макет пусокової берегового протикорабельного комплексу "Нептун" від ДККБ "Луч" на шасі від компанії Tatra на виставці "Зброя та Безпека-2021"

"Так. Індонезія продовжує переговори, вони зацікавлені в нашому "Нептуні", - відзначив гендиректор КБ "Луч".

Чого бракує українським танкам

Сьогодні українські танки та БМП потребують суттєвих системних вдосконалень. Необхідність цих змін є давньою і назрілою. Проте вітчизняна бронетанкова промисловість все ніяк не почує користувачів - самих українських військових. Про що саме йдеться?

Т-64
Т-64 - основний бойовий танк ЗСУ

Ключові побажання до трансформації бронетехніки відповідно до нових загроз під час проведення безпекового форуму "Ефективна промисловість для обороноздатності" (проходив у Одесі 16 та 17 липня ц. р.) оголосив представник Науково-виробничого підприємства "Енергія 2000" Микола Саламаха, який є визнаним авторитетом в українській професійній та експертній "танковій" спільності.

Т-64
Т-64 зразка 2017 року - ця версія ремонту з покращенням низки характеристик поки є "топовою" для ЗС України.

Подаємо ключові тези його виступу, з розрахунком на подальші коментарі від наших читачів.

Боротьба за ДОЗ на снаряди для САУ "Богдана"

Державна акціонерна холдингова компанія "Артем" (входить до складу ДК "Укроборонпром") повідомила про успішне проведення випробувань нового снаряду калібру 155 мм на підрив та безпечність в експлуатації.

За словами прес-служби компанії, черговий етап дослідно-конструкторської роботи по створенню українського артилерійського боєприпасу цього калібру "вчасно та якісно" був проведений в межах виконання державного оборонного замовлення.

Що цікаво, повідомлення на офіційній сторінці Facebook "Артему" з'явилося на наступний день після оприлюднення майже аналогічної інформації щодо перевірки фугасної та уламкової дії та випробувань на безпеку у разі падіння з висоти, нового 155-мм боєприпасу виробництва приватної компанії "Рубін-2017".

155-мм снаряд
Випробування 155-мм осколково-фугасного снаряда від "Рубін-2017" / Фото: NAUDI

Варто відзначити, що свого часу ці дві компанії вже конкурували під час боротьби за контракт Міноборони України на закупівлю 152-мм снарядів ОФ-29. Однак тоді, начебто за рахунок ціни, переміг "Рубін-2017".

БМ-21 "Град" на шасі КрАЗ для ЗСУ

Міністерство оборони України повідомило, що станом на сьогодні дві одиниці РСЗВ БМ-21 "Град" на автомобільному базовому шасі КрАЗ-63221 та КрАЗ-6322 успішно пройшли всі етапи випробувань.

БМ-21
Радянські БМ-21 "Град", що стоять на озброєнні ЗСУ базуються на старих шасі "Урал"

Проведення цих випробувань було ініційоване з метою доукомплектування реактивних дивізіонів бойових бригад Збройних сил України.

БМ-21У
БМ-21У "Верба" від ХКБМ базується на шасі КрАЗ-63221 (зі здвоєною кабіною). В першому варіанті кабіна не мала бронювання

Надалі ці машини мають отримати допуск до експлуатації у ЗСУ й разом з іншими зразками, які наразі перебувають на зберіганні та мають бути доопрацьовані, будуть поставлені на озброєння. При цьому про кількість таких машин не повідомляється.

Гарної неділі!

Читайте також: Ідентифікація ворога: Модернізований Су-25СМ3