xcounter
#

"Маяк" після "Нічного Хижака" розробляє 23 та 30-мм антиматеріальні піхотні гармати для ЗСУ

"Нічний Хижак" - 14,5 мм антиматеріальна "піхотна гармата"
"Нічний Хижак" - 14,5 мм антиматеріальна "піхотна гармата"
8673

Після 14,5-мм "Нічного Хижака" на "Маяк-перспектива" взялись за потужніші версії

Дочірнє підприємство "Завод "Маяк" -"Маяк-перспектива" веде розробку нових піхотних гармат для ЗСУ. Вони будуть виконані у калібрі 23 та 30 мм та є продовженням лінійки озброєння, першим представником якого став 14,5-мм "Нічний Хижак".

Про це, спеціально для Defense Express, розповів директор "Маяк-перспектива" Олександр Гордєєв.

Читайте також: ​Детально про винищувач "ЛТС Checkmate" та "Матрьошку": чим у РФ намагались здивувати та що з цього вийшло

"Маяк-перспектива" зараз веде розробку 23-мм та 30-мм піхотної гармати. Фактично вони є продовженням концепції, яку ми втілили у "Нічному Хижаку" - потужного, далекобійного та малопомітного засобу для знищення матеріальних об’єктів противника - бронетехніки та укріплень.

Нічний Хижак
"Нічний Хижак" має прицільну дальність до 4 км

Це доволі перспективні розробки завдяки специфіці їх використання. Наприклад, якщо говорити про 30-мм, то це еквівалент головного калібру БМП-2, БТР-3 або БТР-4. Тобто коли ця піхотна гармата буде вести вогонь, то ворог, в першу чергу, буде шукати бронетехніку.

бмп-2
Головний калібр БМП-2 - 30-мм автоматична гармата

Водночас ці нові гармати будуть оснащені так званим "балістичним холодильником" - засобом, який ми вже опрацювали на 14,5-мм версії. Він знижує звук пострілу, теплову сигнатуру та дозволяє реалізувати більш плавний перехід від внутрішньої балістики до зовнішньої. Для розуміння постріл з "Нічного Хижака" не чути вже на 700-метрах, а прицільний вогонь з нього можливо вести на 4 км", - розповів Олександр Гордєєв.

Опублікована теплова сигнатура "балістичного холодильника" для "Нічного Хижака"

Поки точні характеристики нової зброї не розголошуються. Водночас дальність стрільби для 30-мм калібру може перевищувати 4 км, а потужності боєприпасу вистачить для пробиття у лобовій проекції легкої бронетехніки типу БМП чи БТР. Також озвучено, що у порівнянні з "Нічним Хижаком", оператор буде розміщуватись поряд з гарматою, а не за нею.

З боку Defense Express зазначимо, що поява таких піхотних гармат, так чи інакше, але є викликами реалій війни на Донбасі. Серед доступних кадрів з передової на позиціях бійців ЗСУ доволі часто можливо побачити великокаліберні 12,7 та 14,5-мм кулемети, які зняті з бронетехніки та встановлені на волонтерські станки.

КПВТ
14,5-мм КПВТ на позиції ЗСУ

Також у військах добре відомий ДШКМ-ТК - великокаліберний кулемет, який перероблений під прицільний одиночний вогонь.

Все це говорить про реальне використання такої зброї, яка в першу чергу призначена не для знищення особового складу противника, а матеріальних об’єктів - бронетехніки та укріплень. Тому вона й отримала назву "антиматеріальної", що аж ніяк не пов’язано з будь-якими фантастичними принципами її роботи.

Зазначимо, що максимально детальна розмова про антиматеріальні піхотні гармати, розробку бікаліберної версії автоматів сімейства АК - "Калаш Наш", долю мінометів "Молот", а також про інші розробки "Маяк-перспектива" буде опублікована на каналі Defense Express на YouTube ввечері у вівторок 27 липня. Тому запрошуємо підписатися на нього, аби не пропустити найцікавіше.

Читайте також: Фенікс, Зоопарк, 1Л300, Резидент та інші розробки НВК "Іскра": розмова з директором Юрієм Пащенко (відео)