xcounter
#

Боротьба за держзамовлення на виготовлення снарядів для САУ "Богдана" набирає обертів (фото)

6259
САУ "Богдана" пройшла перші вогневі випробування у травні 2021 року на полігоні "Широкий Лан" / Фото: Військове телебачення України
САУ "Богдана" пройшла перші вогневі випробування у травні 2021 року на полігоні "Широкий Лан" / Фото: Військове телебачення України

Про проведення чергового етапу випробувань 155-мм снарядів повідомила ДАКХ "Артем"

Державна акціонерна холдингова компанія "Артем" (входить до складу ДК "Укроборонпром") повідомила про успішне проведення випробувань нового снаряду калібру 155 мм на підрив та безпечність в експлуатації.

За словами прес-служби компанії, черговий етап дослідно-конструкторської роботи по створенню українського артилерійського боєприпасу цього калібру "вчасно та якісно" був проведений в межах виконання державного оборонного замовлення.

Читайте також: Три новинки "Артема" на виставці "Зброя та Безпека-2021": "Спека", новий снаряд та "плануюча бомба"

"Наразі проводяться підготовчі роботи до виконання наступного етапу ДКР", - наголосила прес-служба ДАКХ "Артем".

Що цікаво, повідомлення на офіційній сторінці Facebook "Артему" з'явилося на наступний день після оприлюднення майже аналогічної інформації щодо перевірки фугасної та уламкової дії та випробувань на безпеку у разі падіння з висоти, нового 155-мм боєприпасу виробництва приватної компанії "Рубін-2017".

Випробування 155-мм осколково-фугасного снаряда від Рубін-2017
Випробування 155-мм осколково-фугасного снаряда від "Рубін-2017" / Фото: NAUDI

Варто відзначити, що свого часу ці дві компанії вже конкурували під час боротьби за контракт Міноборони України на закупівлю 152-мм снарядів ОФ-29. Однак тоді, начебто за рахунок ціни, переміг "Рубін-2017".

152-мм снаряди ОФ-29 для гармат 2А36 Гиацинт-Б від ДАКХ Артем були випробувані у 2018 році
152-мм снаряди ОФ-29 для гармат 2А36 "Гиацинт-Б" від ДАКХ "Артем" були випробувані у 2018 році

Також варто додати, що випробування двокомпонентних 155-мм снарядів в рамках ДКР "Ковш-55" за дорученням Міноборони на ДАКХ "Артем" обіцяли почати ще до червня поточного року. Про це у лютому ц.р. повідомив Президент компанії – Голова правління ДАХК "Артем" Володимир Зімін.

Дещо пізніше (в перший день виставки "Зброя та Безпека-2021", 15 червня ц.р.) ця інформація була підтверджена.

155-мм, 152-мм та новий КОФС-152 від ДАКХ Артем на виставці Зброя та Безпека-2021
155-мм, 152-мм та новий КОФС-152 від ДАКХ "Артем" на виставці "Зброя та Безпека-2021"

"У створенні першого вітчизняного 155-мм снаряду ми рухаємось відповідно затверджених планів та графіків. На цьому тижні вже завершується спорядження корпусів снарядів дослідної партії, які найближчим часом будуть випробувані підривом. Це дозволить перевірити їх характеристики та підтвердити відповідність всім вимогам щодо потужності та уламковості", - повідомив очільник ДАКХ "Артем".

Далекобійні уламково-фугасні снаряди HE ERFB-ВВ, придбані для випробувань САУ Богдана
Далекобійні уламково-фугасні снаряди HE ERFB-ВВ, придбані для випробувань САУ "Богдана"

Нагадаємо, у травні ц.р. нарешті почалися вогневі випробування перспективної української САУ "Богдана" калібру 155-мм. Наразі її випробовування проходять за допомогою закуплених в Туреччині боєприпасів.

Читайте також: ДАКХ "Артем" хоче побудувати патронний завод спільно з канадцями