xcounter
#

АвтоКрАЗ чекає на нові замовлення у 2022, виробництво Bayraktar TB2 в Україні та новітні B-21 будуються у шаленому темпі: події тижня від Defense Express

8814
ПрАТ "АвтоКрАЗ" до певного часу було основним постачальником важких вантажівок для україніських військових та силових структур. На фото - вантажівки КрАЗ Збройних сил України
ПрАТ "АвтоКрАЗ" до певного часу було основним постачальником важких вантажівок для україніських військових та силових структур. На фото - вантажівки КрАЗ Збройних сил України

На АвтоКрАЗі відновлюють обсяги виробництва та сподіваються на нові замовлення у 2022 році; новітні B-21 будуються у шаленому темпі; в Україні буде завод по виробництву Bayraktar TB2 – розповідаємо про ці та інші новини й події тижня

Пропонуємо ознайомитися з оглядом подій та матеріалів тижня, короткий опис яких ми зібрали для вас у цій статті.

Ударно-розвідувальна система від UkrspecSystems

UkrspecSystems представила власний варіант сучасної ударно-розвідувальної системи. Мова йде про комплекс, що складається з розвідувального БПЛА, ударного дрона-камікадзе та сучасної системи управління.

Читайте також: Baykar та "Мотор Січ" уклали угоду про співпрацю: турецькі безпілотники матимуть українське "серце"
RAM II
Ударно-розвідувальний дрон RAM II на "Зброя та Безпека-2021"

Розвідувальна частина цієї системи - БпАК PD-2 від приватної компанії UkrspecSystems, вже достатньо відома й неодноразово згадувалась в публікаціях Defense Express.

PD-2
БПЛА PD-2 від компанії Ukrspecsystems під час презентації делегації Бразилії у грудні 2020 року

Однак, під час проведення круглого столу "Тактичні оборонні системи, які невідкладно потрібні армії" (проходив 15 вересня ц.р.), цей безпілотний комплекс був представлений як одна зі складових частин нової розвідувально-ударної системи. Деталі – у матеріалі Defense Express.

На АвтоКрАЗі відновлюють обсяги виробництва

В понеділок, 20 вересня цього року, на сайті ПрАТ "АвтоКрАЗ" з’явилось звернення до споживачів продукції, партнерів і постачальників підприємства в якому закликають надіслати прогнозні пропозиції щодо замовлення продукції ПрАТ "АвтоКрАЗ" у 2022 році, а також пропозиції щодо співпраці та постачання матеріалів та комплектуючих для виробництва автотехніки КрАЗ та запчастин.

АвтоКрАЗ
АвтоКрАЗ розпочав приймати замовлення на 2022 рік / Фото: АвтоКрАЗ

Це може свідчити про поступовий вихід підприємства з кризи, в якій КрАЗ перебував у зв’язку з оголошеною процедурою банкрутства. Більше розповідає Defense Express.

Новітні B-21 будуються у шаленому темпі

Станом на сьогодні Повітряні сили США мають не менш як п’ять екземплярів новітнього стелс-бомбардувальника Northrop Grumman B-21 Raider, які знаходяться на фінальній стадії складання.

бомбардувальники B-21 B-2
Різниця у габаритах між B-21 та B-2

Так, під час конференції Air Force Association з повітря, космосу та кіберпростору, секретар ПС США Френк Кендалл підтвердив, що наразі на заводі Air Force 42 у Палмдейлі формуються п’ять стелс-бомбардувальників.

B-21 бомбардувальник
Новий вигляд B-21. Фото: Повітряні сили США

Ці літаки є частиною партії інженерних та виробничих розробок (EMD), які фінансуються у рамках контракту по дальньому ударному бомбардувальнику (LRS-B).

Туреччина показала, на що буде здатен палубний Bayraktar TB3

Турецький ОПК демонструє прогрес у роботі над першим своїм палубним БПЛА, який управлятиметься за допомогою супутникової навігації та зможе брати майже 300 кілограмів бойового навантаження.

турецькі бойові кораблі
Ця інфографіка – фактично "спойлер" до нашої публікації

Одна із найбільш очікуваних прем’єр на світовому ринку озброєнь 2022 року – це презентація перших екземплярів першого палубного безпілотного літального апарата Bayraktar TB3, "старшого брата" славетного Bayraktar TB2, над яким працює компанія Baykar Defence.

Авіаносець Bayraktar TB2
В соцмережах можна знайти ось такий коллаж турецьких авторів, стилізований під супутниковий знімок, і який зображає турецький легкий авіаносець TGG Anadolu уже в строю та з авіагрупою Bayraktar TB3 на борту. Це зайвий раз підкреслює, наскільки заявзято плекає Анкара свої "авіаносні" амбіції

Вперше інформація про розробку палубної версії "Байрактара" з’явилась у березні 2021 року. Тоді про характеристики цієї розробки було відомо небагато: що перспективний палубний дрон буде використовуватись для ведення розвідки на морі та ураження морських і берегових цілей, і також – для пошуку ворожих субмарин. Трохи більше деталей – в нашому матеріалі.

В Україні буде завод по виробництву Bayraktar TB2

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба провів он-лайн включення, під час якого заявив, що в Україні таки буде збудований завод по виробництву безпілотних розвідувально-ударних комплексів Bayraktar TB2.

Bayraktar TB2 завод
Можливість будівництва такого заводу була передбачена зокрема Меморандумом між Україною та Туреччиною, що був підписаний ще в грудні 2020 року

Його цитата звучала приблизно так – "У відносинах України з Туреччиною все буде добре. Завод "Байрактарів" на території України буде".

На перший погляд, може здаватись, що будівництво підприємств оборонного сектору – це не профіль міністра зовнішніх справ.

Але з іншої, якщо міністр закордонних справ від імені держави робить заяву, що "завод "Байрактарів" на території України буде", це означає, що наша влада хоче таки прискорити процес вирішення усіх бюрократичних проблем, які стримують проект, і які описувало Defense Express у своїх публікаціях. Тим більш, що для такого "прискорення" є усі резони.

Гарної неділі!

Читайте також: Використання РСЗВ у війні за Карабах