xcounter
#

У США не вийшло купити вживані F-16 у Греції, але для чого їм ці літаки

8428
Фото - Hellenic Air Force
Фото - Hellenic Air Force

Греція ще навесні цього року оголосила про плани розпродати літаки, які вони хочуть списати, і в списку є 32 одиниці F-16

Військово-морські сили США мали намір викупити вживані грецькі винищувачі F-16, які б в американському війську могли відігравати роль "агресора" на навчаннях - ця інформація була розкрита в одному з пресрелізів служби, що був присвячений передачі одного з F-16, який раніше належав ПС США, до винищувальної ескадрильї резерву ВМС США, що відома як Fighter Squadron Composite 13 (VFC-13) або Fighting Saints і входить до складу The Tactical Support Wing (TSW) військово-морських сил США.

F-16 Греція

Річ у тім, що після того, як було прийнято рішення про пришвидшення виведення з експлуатації застарілих літаків F/A-18, у TSW зіштовхнулися з ситуацією, коли на заміну 48 списаним літакам F/A-18A/B/C/D Hornet служба мала лише 12 F/A-18E/F Super Hornet, і одним з оптимальних рішень у цьому випадку було пошукати вживані F-16, оскільки нові винищувачі - це надто дорого і довго, як розповідають у alert5.

Читайте також: ПС США розповіли про історичну подію для їхніх F-35, яка дійсно важлива в сучасних реаліях

"Зіштовхнувшись із проблемами під час закупівлі у Греції, ми скористалися планом ПС США із виведення з експлуатації понад 30 літаків F-16 із залишком нальоту від 2000 до 3000 годин", - заявив виконавчий директор VFC-13 Травер Фордхем, відзначивши, що 12 літаків призначені безпосередньо для потреб VFC-13.

У TSW зауважують, що перехід від F-18 до F-16 проходить не без логістичних та експлуатаційних потреб включно з перепідготовкою пілотів, закупівлею нових симуляторів тощо. Але, звичайно, найцікавішим тут є той факт, що у службі, перед тим як згадати за списані літаки у своїх "сусідів" спершу все ж таки вирішили спробувати викупити їх у Греції. Причому причини, чому ця угода завершилася невдачею і взагалі які могли б бути умови - не розголошуються.

Нагадаємо - ще у березні цього року міністр оборони Греції Нікос Дендіас офіційно заявив, що Греція має плани списати дійсно значну кількість літаків і за можливості - розпродати. Серед машин, яких планує позбутися ця країна, були й 32 F-16C/D Block 30, які, ймовірно, й хотіли викупити Сполучені Штати.

Згодом, влітку цього року, у ЗМІ з’явилася інформація, що США нібито хочуть викупити у Греції ці 32 літаки, щоб потім передати їх Україні - такий план міг би дійсно бути вигідним для греків, але цей план вже із самого початку виглядав малоймовірним, навіть. Зрештою, з огляду на розголос, прем’єр-міністр країни Кіріакос Міцотакіс офіційно спростував, що Греція не буде передавати F-16 Україні.

Тут, звичайно, можна було б розглянути фантастичний сценарій, коли США під виглядом офіційної закупівлі грецьких F-16 для свого резерву насправді б викупили ці літаки для України - але, знову ж таки, навряд чи б Греція пішла б на такий крок, бо зрештою поява в Україні "додаткових" 32 літаків не залишилася б непомітною і все одно б випливла на поверхню. Цілком ймовірно, що у процесі закупівлі вживаних F-16 сторони просто не змогли домовитися за умови такої угоди.

Раніше Defense Express розповідав, як РФ могла роздути історію з "сербськими МиГ-29 для України" і обпіклася на 36 літаках.

Читайте також: Де у світі ще можуть бути "вільні" МіГ-29, Су-27 та Су-25, та наскільки складно їх добути для України