xcounter
#

ПС США розповіли про історичну подію для їхніх F-35, яка дійсно важлива в сучасних реаліях

7930
Винищувач F-35 повітряних сил США, фото - U.S. Air Force
Винищувач F-35 повітряних сил США, фото - U.S. Air Force

Країни-члени НАТО вже тривалий час працюють над тим, щоб їхні літаки у випадку бойових дій можна було б експлуатувати з нетрадиційних майданчиків

Повітряні сили США оприлюднили офіційну заяву, в якій відзначили, що два винищувачі п’ятого покоління F-35 Lightning II, які належать 48-му винищувальному крилу, здійснили історичну посадку під час навчань BAANA 2024 на завчасно підготовленому шосе у Фінляндії - у службі наголосили, що це демонструє прогрес у можливостях НАТО у рамках так званої концепції ACE (Agile Combat Employment). Подія відбулася 4 вересня, того дня до навчань також були залучені й німецькі винищувачі Eurofighter Typhoon.

"Успішна перша посадка нашого літака п’ятого покоління F-35 на шосе в Європі є свідченням тісної взаємодії та зростаючих відносин з нашими фінськими союзниками", - відзначив командувач ПС США в Європі та Африці генерал Джеймс Хеккер, наголосивши, що служба покращує свої можливості зі швидкого розгортання авіації та її застосування з нетрадиційних місць. Що, у випадку з Фінляндією, стало можливо після того, як ця країна у 2023 році офіційно стала членом Альянсу.

Читайте також: Після затримки аж у рік нарешті стартували поставки F-35: офіційно оголошено про передачу перших двох літаків

Варто наголосити, що це вперше саме для американських F-35, коли вони приземлилися на шосе, тоді як у вересні 2023 року Норвегія під час навчань з тією ж Фінляндією вперше показала, як винищувачі F-35A зі звичайним злетом і посадкою можуть злітати безпосередньо з шосе. Також потрібно згадати, що норвезькі F-35A єдині мали гальмівні парашути.

F-35
Фото - U.S. Air Force
Загалом експлуатація винищувачів з автотрас - важливий досвід для повітряних сил в умовах сучасної війни, коли ворог може знищити аеродроми ракетними ударами. Як приклад можна взяти ті ж навчання Baana чи Imminent Field - Фінляндія щорічно проводить їх для своїх повітряних сил, щоб якнайкраще відточити використання шосе для тих чи інших завдань. Тим паче це надзвичайно важливо для Сполучених Штатів, щоб мати можливість експлуатувати свої винищувачі у різних регіонах.

Раніше Defense Express розповідав, що у США наполягають на важливості комплексних рішень для захисту своїх авіабаз від ворожих атак, передусім КНР. Також у США наголошують у потребі проведення жорсткіших навчань, щоб військові змогли якнайефективніше навчитися діяти в умовах бойових дій, а саме переміщуватися з одних авіабаз на інші задля підвищення рівня живучості флоту.

Читайте також: Оприлюднено нове фото першого F-35 для Польщі - літак зійшов зі складальної лінії