xcounter
#

Оприлюднено нове фото першого F-35 для Польщі - літак зійшов зі складальної лінії

8168
Фото — U.S. Air Force
Фото — U.S. Air Force

Lockheed Martin незабаром має завершити виробництво першого польського F-35, а от потрапить у військо він дещо пізніше

Американська компанія Lockheed Martin вчора, 1 серпня, оприлюднила у своєму акаунті у соцмережі X (раніше Twitter) нове фото першого винищувача п’ятого покоління для повітряних сил Польщі із заводським номером AZ-01, який зійшов зі складальної лінії.

У компанії відзначили, що перший польський літак вже на ходу, і зараз на нього чекає фінішна обробка - нанесення стелс-покриття і також фарбування машини, а до кінця цього місяця має відбутися офіційна презентація літака.

Читайте також: Коли винищувач коштує як три F-35, то це точно привід для змін, але як можна врятувати шосте покоління

Нагадаємо, що у квітні цього року поляки вже офіційно обрали назву для свого парку F-35 - офіційно вони тепер іменуються HUSARZ, що в перекладі з польського - "Гусари", така назва була обрана шляхом голосування. Того ж місяця демонструвався черговий прогрес виробництва першої польської машини.

Нагадаємо, що будівництво першого літака п’ятого покоління F-35A для повітряних сил Польщі розпочалося навесні 2023 року, тоді на заводі розпочали виробляти крило на збиральній лінії центроплана.

Офіційна передача першого F-35A Війську Польському попередньо запланована на кінець цього року, але безпосередньо до країни літак потрапить через два роки, у 2026, а до цього машина перебуватиме у США, на ній проходитимуть навчання польські пілоти.

Контракт на закупівлю літаків було укладено у 2020 році, усього поляки закупили 32 винищувачів F-35A у версії Block IV, тобто у тому числі й з оновленням Technology Refresh-3 або ж TR-3.

Нагадаємо, через проблеми з цим оновленням Lockheed Martin була вимушена протягом року зберігати виготовлені F-35 на своїх складах, поки не вирішиться питання з оновленням.

Зрештою у липні цього року поставки F-35 з TR-3 нарешті стартували, але водночас ці літаки не будуть готові до бойових дій раніше 2025 року.

Раніше Defense Express розповідав, що Польща під військові літаки мала майже 100 летовищ, тепер до 20, і хоче це виправити.

Читайте також: Хто має амбітні плани зробити конкурента для F-35, хоча на це знадобиться з десяток років