xcounter
#

Польща під військові літаки мала майже 100 летовищ, тепер до 20, і хоче це виправити

2228
Польський Су-22, фото - 4 Skrzydło Lotnictwa Szkolnego
Польський Су-22, фото - 4 Skrzydło Lotnictwa Szkolnego

Поляки задумались про додаткову інфраструктуру під бойову авіацію з поправкою на досвід нашої країни

В часи "Холодної війни" та відповідно існування "Варшавського договору" Польща мала в своєму розпорядженні майже до 100 летовищ для військових літаків. Нормативи виглядали наступним чином – кожна із 23 авіабаз (саме як структурних одиниць) польських ВПС мали основний та резервний аеродроми, і також закріплені за ними спеціально виділені ділянки автотрас (DOL) для розгортання там польових пунктів базування авіації, так виходило уже 70 летовищ.

Інші 30 летовищ – це резервні аеродроми, які формально не закріплювались за авіабазами, але котрі однак завжди були напоготові для прийому та розміщення там певної кількості бойових літаків та певний час.

Читайте також: Чи вистачить 40 км: Сирський озвучив дійсно важливу деталь щодо реальної ролі та можливостей F-16 у небі України

Тепер же у Польщі з інфраструктурою чисто під військову авіацію картина виглядає значно бідніше – є усього 15 чисто військових аеродромів, дві спеціально виділені ділянки автотрас (DOL) та ще три аеропорти зі злітними смугами спільного користування для військових та цивільних літаків. Таке звуження наявної інфраструктури стало результатом політики економії за останні 35 років, пишуть в своїй публікації автори Defence24.

Водночас, там далі також наводять цифри по наявній наразі інфраструктурі під цивільну авіацію – 12 повністю сертифікованих та вісім частково сертифікованих цивільних аеропортів, 27 місцевих аеродромів та 16 аеропортів "виключного" використання для цивільної авіації. Крім того, на балансі в держави також є три закриті колишні військові аеродроми, які за потреби можуть бути знову повернуті в стрій.

І це все господарство дає певний простір для розширення можливостей по розгортанню авіації ВПС Польщі, про що власне зараз і заговорили в польському Сенаті.

Польський МіГ-29 на 22-ій авіабазі в Мальборку, лютий 2023 року, фото - Defence24

За існуючою нормативною базою, в теорії в Польщі й так зараз є дозвіл для військової авіації в разі потреби використовувати цивільні летовища, ну і для цивільної авіації – відповідно сідати на військових аеродромах.

Але там далі починаються свої нормативні нюанси: наприклад, військові літаки мають право сідати на цивільних аеродромах лише в разі, якщо масо-габаритні характеристики цих "бортів" відповідають сертифікації цього цивільного летовища; ну а цивільна авіація може сідати на військові аеродроми лише в разі, якщо максимальна злітна маса не більше 5,7 тон, а кількість пасажирів на борту – не більше 10, тобто мова скоріше умовний "кукурузник" типу Ан-2 для місцевих авіаліній.

Польський F-16, фото - 2 Skrzydło Lotnictwa Taktycznego

Це все виглядає занадто регульованим, особливо якщо міркувати про те, що в умовах сучасних бойових дій авіація має швидко змінювати пункти базування, щоб уникнути можливого ураження ракетами РФ.

Тому в польському Сенаті прямо так і ставлять завдання: з поправкою на досвід війни РФ проти України, в рамках якого наша авіація змогла вціліти, бо швидко змінювала пункти базування; відповідно, для Польщі теж треба зняти усі нормативні бар’єри, щоб у випадку чого бойова авіація могла базуватись в тому числі й в цивільних аеропортах також.

Читайте також: Збито ще один неідентифікований далекобійний дрон-камікадзе (фото)