xcounter
#

Що в Німеччини з ударними літаками Tornado, і чи варто їх просити для ЗСУ

6649
Німецькі ударні літаки Tornado, фото - Bundeswehr
Німецькі ударні літаки Tornado, фото - Bundeswehr

По суті, ми почали просити носій тактичної ядерної зброї, і тут в Берліну будуть всі підстави нам відмовити

Наші ЗМІ уже пишуть про те, що заступник міністра зовнішніх справ Мельник уже заявив "творчу пропозицію" канцлеру Німеччини Олафу Шольцу – мовляв, якщо німецькі ВПС "мають 93 ударні літаки Tornado, і планують їх замінити на F-35, то чому б такі літаки не передати Україні".

Окремо наголосимо, що ми з повагою ставимось до будь-яких зусиль МЗС України, спрямованих на те, щоб здобути будь-яку життєво необхідну зброю ЗСУ. Але схоже, що у випадку саме з німецькими ударними літаками Tornado вибір може виявитись, м’яко кажучи, невдалим. Тим більш, що є значно кращий варіант багатоцільового літака, про поставку якого Україна могла би просити у Німеччини.

Читайте також: Україна просила в США аж 100 літаків А-10, натомість отримала комплектуючі на МіГ-29 та Су-25
Німецькі ударні літаки Tornado, фото - Bundeswehr

Багатоцільовий літак Tornado серійно виготовлявся протягом 1979-1999 років, має бойове навантаження до 9 тонн при бойовому радіусі дії майже в 1400 км. Такий літак може застосовувати широку номенклатуру керованих або крилатих ракет, як то Brimstone або навіть SCALP (вона ж Storm Shadow). Країни Заходу застосовували Tornado одразу в декількох військових операціях, як то "Буря в пустелі", під час війни в Югославії у 1999 році, під час операції "Свобода Іраку" в 2003 році та навіть для ударів проти ІДІЛу в 2015-2018 роках.

Тому на перший погляд, німецькі Tornado можуть виглядати "ідеальним кандидатом", щоб далі "перекочувати" в розпорядження ЗСУ.

Підготовка крилатої ракети Storm Shadow для підвіски під британський Tornado, 2018 рік, фото - Reuters

Але далі варто наголосити ось на чому. Насправді Німеччина має не 93, а 88 літаків Tornado, із яких 68 – ударної модифікації ICR, інші 20 – літаки радіоелектронної боротьби модифікації ECR.

Навіть якщо "на папері" є 88 "бортів", по факту в строю німецьких ВПС є значно менше таких літаків. Бо в 2021 році Німеччина запустила програму модернізації своїх Tornado, роботи по якій триватимуть аж до 2025 року, і мета якої – продовжити строк служби цих літаків максимум до 2030 року. Для проведення робіт залучено мінімум два крупні підрядники, розташовані в різних країнах – шведська Saab та Airbus Defense. Формат робіт по модернізації передбачає, що Tornado по суті мають виводитись із строю німецьких ВПС, бо ці літаки потрібно повністю "перебрати", та замінити до 400 зношених вузлів на кожному з "бортів".

Німецькі ударні літаки Tornado, фото - Bundeswehr

Із строками можливого "вивільнення" німецьких Tornado теж є свої нюанси. Справді, Берлін хоче замінити такі літаки на винищувачі п’ятого покоління F-35, перші з яких хоче отримати уже в 2026 році, за що готовий викласти рекордні 10 мільярдів євро. Але станом на початок січня 2023 року Німеччина так і не уклала твердий контракт із США на поставку F-35. Відповідно, коли фактично будуть поставлені ці літаки – поки незрозуміло.

Німеччина прагне замінити Tornado на F-35 ще й тому, що люфтваффе потрібен новий носій тактичної ядерної зброї, згідно зобов’язанням Берліну в рамках НАТО. Відповідно, поки не буде F-35, доти Німеччина й не списуватиме (або не віддаватиме) свої "Торнадо", бо вони досі потрібні як потенційні носії американських тактичних ядерних бомб B61-12.

F-35 в лівреї німецького люфтваффе, ілюстративне зображення з відкритих джерел

Німеччина справді має "зайві" бойові літаки, але іншого типу – Eurofighter. Деяка кількість винищувачів цього типу у німців стоїть на складах зберігання, звідки знайшлось, наприклад, продати три вживані "Єврофайтери" військово-повітряним силам Австрії.

От саме такі літаки краще просити у Німеччини для України. Тим більш, що Eurofighter може виступати носієм і крилатих ракет Scalp, і ракет класу "повітря-повітря" типу Meteor, що мають дальність пуску аж до 200 км.

Британський Eurofighter Typhoon з крилатими ракетами Storm Shadow, ілюстративне фото з відкритих джерел
Читайте також: У Польщі вважають, що Україна може отримати Gripen, і це буде за посередництва США