xcounter
#

У Польщі вважають, що Україна може отримати Gripen, і це буде за посередництва США

7079
JAS 39 Gripen, ілюстративне фото з відкритих джерел
JAS 39 Gripen, ілюстративне фото з відкритих джерел

Поляки наводять такі аргументи - Gripen за кількістю "вільних" літаків доступніші за інші західні винищувачі, та цілком могли б зайняти нішу МіГ-29

Польський портал Defence24 в одній із своїх публікацій заявив таку концепцію - коли і якщо США таки вирішать передати Україні винищувачі західного виробництва, то це цілком неочікуваним чином може виявитись шведський JAS 39 Gripen, а не скажімо той же F-16.

В своїх припущеннях польські аналітики опираються на такі аргументи. Для перемоги над рашистами Україні потрібні сучасні бойові літаки в якомога коротший строк, бажано - "тут і зараз". ВПС США навряд чи мають "зайві" F-16 чи F-15 в стройових частинах, які б можна без тіні сумніву передати ЗСУ. Навіть ящо такі літаки знайдуться, то хіба що у невеликій кількості, і це начебто не виправдовуватиме співвідношення "затрати/ефективність".

Читайте також: Як угорські Gripen показали себе "в польових умовах" та при "контакті" з літаками рашистів
Американські F-16 у Миргороді під час спільних навчань у 2011 році, фото ілюстративне

Варіант із передачею літаків, законсервованих на знаменитій авіабазі "Девіс-Монтан", краще не розглядати. Хоча б тому, що поставлені там на зберігання "борти" використовуються як "донори запчастин", тому - з високою ймовірністю розукомплектовані та небоєздатні.

Звісно, ніхто не відкидає варіант із можливою передачею Україні нових F-16 буквально з конвеєру. Але нюанс в тому, що "черга" по експортним замовленням на такі літаки розписана на десятиріччя наперед, і це без поправки на запізнення за контрактними строками від Lockheed Martin. Наприклад, Словаччина почне отримувати свої замовлені F-16 із запізненням, у кращому випадку в 2024 році, Болгарія - взагалі у 2027 році. Можливість для тієї ж Польщі замовити гостро необхідні винищувачі з’явиться взагалі десь на початку 2030-х років. І це навряд чи підходить для України, для якої потрібно літаки, що можна взяти буквально "з полиці" (тобто поставити в обмежений строк).

Американські F-15 під час спільних навчань в Старокостянтинові у 2018 році, ілюстративне фото з відкритих джерел

В чомусь схожою є ситуація, наприклад, з французькими винищувачами Rafale. Щоб задовольнити високий експортний попит на такі літаки, Париж навіть брав літаки зі стройових частин французьких ВПС. Відповідно, сама Франція зараз опинилась в ситуації, коли б їй теж потрібні винищувачі буквально "з полиці".

Натомість, як вважають польські аналітики, кількість шведських "умовно вільних" JAS 39, які в теорії можна було б передати Україні без шкоди інтересам самої Швеції, можна оцінити на рівні декількох десятків "бортів" модифікацій C та D.

JAS 39 Gripen з усією номенклатурою свого озброєння, ілюстративне фото з відкритих джерел

У випадку передачі Gripen для ЗСУ, на думку авторів Defence24, такі літаки могли б зайняти нішу винищувача МіГ-29, в плані здатності гнучко діяти з різного роду злітно-посадкових смуг або навіть автотрас. А якщо до JAS 39 будуть передані також ракети Meteor класу "повітря-повітря" з максимальною дальністю стрільби до 200 км, тоді шведські "Грифони" в строю ЗСУ зможуть навіть "полювати" на рашистські МиГ-31БМ або інші літаки тактичної авіації "ВКС РФ", що не наважуються заходити в зону дії української ППО.

Поки Швеція не стала членом блоку НАТО, вона навряд чи самостійно погодиться передати нам JAS 39 Gripen, посилаючись на свій нейтралітет. Тому тут напевне знадобиться посередництво США. При цьому не варто виключати варіант, що ЗСУ отримають такі літаки взагалі через "третю сторону", наприклад – одну із країн-орендаторів винищувачів "Гріпен".

JAS 39 Gripen, ілюстративне фото з відкритих джерел

Від Defense Express окремо зауважимо, що викладені вище міркування можна вважати хіба що одним із елементів дискусії про посилення авіації ЗСУ, яка зараз може відбуватись між нашими союзниками, в тому числі - і "за закритими дверима". Відповідно, навіть якщо виникла думка, що Україна може отримати від США саме Gripen, не факт, що це відбудеться насправді.

Але загалом за ходом такої дискусії прослідкувати цікаво. Чим ми власне й займаємось, звернувши увагу зокрема на викладений вище матеріал.

Зліт JAS 39 Gripen з автостради у польових умовах, фото - Tim Jansson
Читайте також: Як не потрібно торгуватись за літаки, якщо хочеться хоча б Gripen або навіть Rafale