xcounter
#

Скільки коштує модернізація та обслуговування Gripen, якщо витрати "розтягнути" на 6 років

8785
JAS 39 Gripen ВПС Швеції, ілюстративне фото з відкритих джерел
JAS 39 Gripen ВПС Швеції, ілюстративне фото з відкритих джерел

І чи можна такі роботи провести десь інакше, аніж на підприємствах Saab у Швеції

Управління матеріальних засобів (FMV) Міноборони Швеції та корпорація Saab 16 грудня 2022 року уклали два контракти.

Перший – вартістю 3,4 мільярди шведських крон на технічне обслуговування винищувачів JAS 39 Gripen шведських ВПС, розрахований на 2023-2025 роки, з можливістю подовження до 2027 року. Другий – вартістю 3,5 мільярдів шведських крон на модернізацію винищувачів Gripen модифікацій C та D, розрахований на 2023-2029 роки. Про це пише портал European Defense Review.

Читайте також: Як угорські Gripen показали себе "в польових умовах" та при "контакті" з літаками рашистів
Процес технічного обслуговування JAS 39 Gripen, ілюстративне фото з відкритих джерел

За нинішнім курсом 6,9 мільярда шведських крон – це приблизно 0,6 мільярдів доларів, "розтягнутих" по затратам на 6 років.

В контракті на технічне обслуговування прописані зокрема технічне обслуговування окремих компонентів та систем літаків, поставка запчастин та ремонт винищувачів, наземне допоміжне обладнання та «логістичні послуги».

В контракті на модернізацію "Гріпенів" модифікацій C та D передбачена установка нової версії двигуна Volvo RM12 та вдосконаленої системи радіоелектронної боротьби. Окрім того, Gripen модифікацій C та D в рамках модернізації має отримати нову РЛС та вдосконалену авіоніку, яка зокрема зможе самостійно оновлювати своє програмне забезпечення. Такі вдосконалення мають забезпечити кращу сумісність в обслуговуванні між Gripen C/D та Gripen D, та покращити можливість обміну даними між винищувачами цих модифікацій.

JAS 39 Gripen ВПС Швеції, ілюстративне фото з відкритих джерел

Цікаво, що для виконання таких робіт будуть залучені одразу п’ять підприємств корпорації Saab в шведських містах Лінчопінг, Арбог, Ярфелла, Хускварн, Гетеборг та Естерсунд.

У 2021 році Швеція мала оборонний бюджет порядка 7,5 мільярдів доларів. Тому середні затрати в 0,1 мільярда доларів на рік на апгрейд своїх винищувачів виглядають не надто суттєвими. З іншої сторони, якщо оцінити якісні параметри такої програми, стає дещо зрозуміліше, чому зараз Стокгольм зараз не поспішає "ділитись" винищувачами із наявності в строю своїх ВПС.

JAS 39 Gripen ВПС Швеції, ілюстративне фото з відкритих джерел
Читайте також: Gripen "пролетів", про F-16 не згадують: чи є для України можливість отримати західні літаки у осяжній перспективі