xcounter
#

Кремль намагається заспокоїти військових та населення фейками про західну зброю для України

Кремль намагається заспокоїти військових та населення фейками про західну зброю для України
4088

Поки ЗСУ на полігонах опановують нову зброю, у РФ займаються традиційним "шапкозакиданням"

В той час, коли країни НАТО відкрили справжній повітряний міст з військовою допомогою Україні озброєнням, а ЗСУ інтенсивно навчаються її використовувати, у РФ намагаються заспокоїти своїх військових та населення. В хід пішло традиційне російське "шапкозакидання" та розповсюдження фейків. Мовляв, до України постачають "третьосортну зброю та мотлох".

Судячи з усього, ці тези насамперед мають заспокоїти рядовий склад російської армії, як і наварювання "кроватей" на башту, з вірою в те, що це захистить від Javelin. А також власне населення, для якого будь-яка війна, яку починає Москва, обов’язково має бути "маленькою та победносною".

Читайте також: Україна та Туреччина підписали угоду про організацію спільного виробництва БПЛА
РФ танк козирек
Наварювання решіток над баштою - новий тренд у армії РФ

А головне - такі фейки дійсно демонструють чого насправді боїться Кремль та російський генштаб, розуміючи чого буде коштувати спроба повномасштабної агресії проти України.

Наприклад, зараз у РФ тиражуються перероблені "цитати" колишнього командувача польського підрозділу спецпризначення GROM Романа Полько. Російські ЗМІ запевняють, що він назвав ПЗРК Piorun, які передаються Україні - "третьосортною зброєю".

Звісно, будь-яких прямих посилань на інтерв’ю польського військового росіяни не залишають. Бо Роман Полько в польському виданні Fakt висловив абсолютно проукраїнську позицію.

Це інтерв’ю було опубліковано 2 лютого, ще до того, як міністр оборони Польщі повідомив, що в Україну буде поставлено ПЗРК Piorun - найновішу розробку. А саме про необхідність надання Piorun, а не старіших Grom і висловився Роман Полько.

ПЗРК Piorun
ПЗРК Piorun - лише почав постачатися до армії Польщі

"Люди не можуть бути озброєні ненадійною зброєю, в якій завершується термін експлуатації, бо вони загинуть і проклянуть донорів. Я вважаю, що є більш сучасні системи боротьби з повітряними засобами, ніж ПЗРК Grom. Треба посилати хорошу техніку та хорошу зброю, бо тільки так можна побудувати успішні стосунки та довіру. Сподіваюся, що ніхто не дозволить пересилати озброєння другого або третього класу, тому що це було б як йти пліч-о-пліч з Путіним", - заявив Роман Полько.

На додачу польський спецпризначенець розкритикував Німеччину, яка направила шоломи замість зброї: "ми не лицеміри, не посилаємо тільки шоломи. Ми повинні допомогти Україні захищатися, тому що ми також захищаємо себе".

ПЗРК Piorun
Piorun став основою для самохідного ЗРК Poprad, на який у Польщі роблять окрему ставку

Звісно у РФ намагаються не згадувати, що навіть старіший польський ПЗРК Grom кращий за новітню російську "Вербу", а Piorun вже знаходиться на абсолютно новому технологічному рівні за чутливістю головки самонаведення та енергетичності ракети.

Ще раніше, коли Україна почала отримувати від Великої Британії тисячі ПТРК NLAW, у РФ одразу заявили, що в них нібито скоро завершується строк придатності. Насправді гарантійний строк зберігання ракет - 20 років, а найстарішому серійному NLAW у світ зараз може бути лише 12 років.

Але кращого "заспокійливого" у Кремлі знайти не змогли, бо інакше могли з'явитися інші розрахунки. Наприклад, скільки танкових батальйонів армій РФ може бути знищено кількома тисячами NLAW.

ПТРК NLAW ЗСУ
У ЗСУ вже опановують NLAW

Необхідно розуміти, що у РФ зараз можуть легко створювати "паралельну інформаційну реальність". Існує загроза навіть створення "кінематографічних постановок" з акторами, декораціями руйнувань та трупами для того, щоб сфабрикувати привід для вторгнення.

Одним з останніх схожих прикладів є повідомлення про нібито збитий український БПЛА Spectator, який "порушив повітряний простір 24 січня". Але про це стало відомо лише 3 лютого, коли Мінськ висловив "рішучий протест". У якості доказів - декілька фото з БПЛА, в якому доволі складно впізнати Spectator: різна форма кілю, носової частини, крила, на якому немає вінглетів.

Білорусь БПЛА Spectator
Нібито збитий у Білорусі "БПЛА Spectator" та справжній БПЛА Spectator

Зрозумівши свою помилку, у РФ вже знайшли "експерта в області безпілотної авіації", який пояснив, що насправді це "один з перших варіантів Spectator". Але у версії цього БПЛА від 2014 року відмінностей ще більше ніж у "збитого" дрона.

Spectator 2014
Spectator у своїй першій передсерійній версії у 2014 році

Але, у будь-якому разі необхідно усвідомлювати, що вже "завтра" Кремль може вигадати новий фейк.

Читайте також: Близько 10 років та 250 млрд грн: Олексій Рєзніков розповів про нову ракетну програму України