xcounter
#

Ще раз про ПЗРК Grom та Piorun, і чим ці системи грізні для російських Ми-24, Ми-28 та Ка-52 (Оновлено)

51648
Польські військові з ПЗРК Grom, ілюстративне фото з відкритих джерел
Польські військові з ПЗРК Grom, ілюстративне фото з відкритих джерел

Поляки стверджують, що їх переносний зенітно-ракетний комплекс Grom може "добивати" на висоту до 4 кілометрів. Із такими системами наші військові зможуть влаштувати армійській авіації РФ "другий Афганістан"

Прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький 1 лютого, заявив, що його країна має намір передати Україні ПРЗК Grom та боєприпаси до систем ППО. Деталі таких поставок, ймовірно, будуть узгоджені під час візиту очільника польського уряду сьогодні до Києва. Через добу, 2 лютого Муравецький уточнив - Польща хоче передати Україні більш новіші системи, ПЗРК Piorun та ракети до них.

Сам намір Польщі передати нам засоби для посилення протиповітряної оборони нашої країни – уже є цінним.

Читайте також: Як стріляти з ПЗРК: особливості, тактика і практика (відео)

Відомо, що Piorun має кращі характеристики за ПЗРК Grom за рахунок нового неконтактного підривача, нової стабілізованої головки самонаведення, яка отримала кращу розділову здатність та стала у чотири рази чуттєвішою. Це дозволило розширити зону захоплення цілей та значно краще "відсіювати" теплові пастки. Окрім того, ракета отримала більшу енергетику, а на ПЗРК з'явилась можливість встановлення оптичних, нічних та тепловізійних прицілів.

ПЗРК Piorun
ПЗРК Piorun

Поки Piorun лише постачається до польської армії та має замінити Grom, який вже, за твердженнями польського видання Defence24, вже перевершив можливості російського найновішого ПЗРК "Верба".

І хоча росіяни у своїх публікаціях неоднократно ставили акцент, що польський Grom – це "похідна" від радянського ПЗРК "Игла". Поляки на цей закид знайшли таку відповідь – так, ми вчились робити свої переносні зенітно-ракетні комплекси на основі радянських та російських систем, але бачте – це саме той випадок, коли "учень перевершив свого учителя".

Польські солдати із ПЗРК Grom, ілюстративне фото з відкритих джерел

А щоб показати, що справді "учень перевершив учителя", автори Defence24 обрали для порівняння саме російську систему "Верба" та польську систему Grom, і це порівняння росіяни полякам програли.

Наприклад, заявлена дальність стрільби ПЗРК "Верба" складає до 5 кілометрів, висота ураження цілі – до 3,5 кілометрів. А от у випадку з польським "Громом" заявлена дальність стрільби складає понад 6,4 кілометри, а висота ураження цілі – до 4 кілометрів.

Російські військові з ПЗРК "Верба", ілюстративне фото з відкритих джерел

Поляки також хизуються, що їх ПЗРК Grom "захоплювати" ціль на відстані 7-8 кілометрів. А двохфазна інфрачервона голівка самонаведення начебто здатна розрізняти, де "тепловий слід" від інфрачервоної пастки, а де "тепловий слід" від реальної повітряної цілі.

Відсталість російських систем озброєння – це завжди "ходова" тема. Але у випадку із польським ПЗРК Grom нам важливіший інший аспект – як передача таких систем може посилити українське військо.

Ударний вертоліт Ми-24 армійської авіації РФ, одна із потенційних цілей для польського ПЗРК Grom, фото ілюстративне

Польський "Гром" із висотою ураження цілі в 4 км зможе "дістати" усі основні ударні вертольоти армійської авіації РФ типів Ми-24, Ми-28 та Ка-52, у яких статична стеля польоту коливається на рівні 2-4 кілометрів.

Чим більше таких ПЗРК матимуть частини армійської ППО Сухопутних військ ЗСУ, тим вища ймовірність ураження. Досвід останніх локальних конфліктів показує, що реальні показники бойової ефективності використання ПЗРК коливаються від 3-5% до 20%.

Ударні вертольоти Ка-52 армійської авіації РФ в Ростовській області, фото з відкритих джерел

Ну і також – чим більше у Збройних Сил України буде новітніх засобів ППО, тим вищою буде ймовірність, що у випадку повномасштабного вторгнення армійська авіація РФ отримає "другий Афганістан".

Із такими ж високими втратами, як час війни СРСР в Афганістані 1979-1989 років.

Підготовка операторів ПЗРК Збройних Сил України, ілюстративне фото з відкритих джерел
Читайте також: ЗСУ поблизу кордону з Білоруссю провели стрільби із ПЗРК, "Тунгуски" та "Стріла-10"