xcounter
#

Хронологія брехні РФ щодо знищення Каховської ГЕС: коли методички не встигли оновити

Хронологія брехні РФ щодо знищення Каховської ГЕС: коли методички не встигли оновити
3687

Поки Нову Каховку вже чотири години затоплювало, у РФ повідомляли про те, що ніякого прориву немає, а жодних вибухів не було

Знищення російськими окупаційними військами Каховської ГЕС відбулось 6 червня у ночі близько 02:30. Про те, що рашисти замінували споруду Головне управління розвідки МО України повідомило одразу після захоплення гідроелектростанції ще у перші дні вторгнення.

У квітні минулого року ГУР було повідомлення про додаткові роботи з мінування. У жовтні 2022 року на рівні Президента України під час звернення до Європейської ради було повідомлено, що "російські терористи замінували дамбу й агрегати Каховської гідроелектростанції" й завершили підготовку до її знищення, а серед працівників самої ГЕС лише громадяни РФ. Також Україна закликала цивілізований світ "негайно діяти, щоб Росія не мала змоги реалізувати цю катастрофу".

Читайте також: F/A-18 з Австралії для України: перемовини вже йдуть, загальна кількість - понад 40 винищувачів

Таким чином підрив рашистами Каховської ГЕС був лише питанням часу, але навряд про конкретний час був оповіщений місцевий гауляйтер. Зокрема ще зранку так званий "мер" Нової Каховки Владімір Леонтьев російським державним ЗМІ повідомив, що ніякого прориву дамби немає й він тільки-но "зв'язувався по рації".

Каховська ГЕС брехня рф

Ситуація, коли "меру" міста, яке вже затоплює, необхідно з кимось зв'язуватись по рації для того, щоб побачити наслідки прориву греблі, яка знаходиться просто у межах насаленого пункту та за два кілометри

від міської адміністрації - вкрай дивна.

А менш ніж через годину, цей же "мер" тому ж виданню повідомив, що по греблі, мовляв, були завдані "декілька ударів", які зруйнували гідротехнічні затвори. Але гребля нібито не зруйнована.

Каховська ГЕС брехня рф

Через чотири хвилини після виходу цієї новини у цей же Леонтьев повідомляє вже про "численні удари". А також додає, що "потреби в евакуації немає".

У російських воєнкорів, які зреагували на інформацію ще у ночі, відчувається брак методичок, й вони у різнобій говорять діаметрально протилежні речі, а потім редагують повідомлення.

Каховська ГЕС брехня рф

Лише згодом у рашистів формується вже узгоджена позиція, що нібито "удари" все ж таки були, більше того, одразу визначили, ще мова йде про "Вільху". Але, об'єктивно, знищення такої споруди зовнішнім ударом ракети з бойовою частиною вагою близько 250 кг - абсолютна фантастика.

Каховська ГЕС брехня рф

Таким чином, менше ніж за дві години у РФ на офіційному рівні перейшли від "ніякого прориву немає", до "гребля зруйнована ударами "Вільхи". Водночас ще за тиждень до знищення ГЕС уряд РФ, 30 травня прийняв постанову №873, яка заборонила розслідування аварії на гідротехнічних спорудах, які відбулись у наслідок бойових дій.

У будь-якому випадку, точна хронологія знищення греблі рашистами ще буде відтворена. Бо мова йде про один з найтяжчих воєнних злочинів РФ у війні проти України. Зокрема Женевська конвенція прирівнює дії щодо руйнування споруд такого класу до використання зброї масового знищення.

Наслідки дій РФ безпосередньо влипнуть на весь Південь України, а сама географія Дніпра кардинально зміниться.

Читайте також: Що це за 205-та мотострілецька бригада армії РФ, яка підірвала Каховську ГЕС
ТЕГИ Війна