xcounter
#

Що це за 205-та мотострілецька бригада армії РФ, яка підірвала Каховську ГЕС

5390
Російські окупанти на території Каховської ГЕС в 2022 році, фото ілюстративне, джерело - EPA
Російські окупанти на території Каховської ГЕС в 2022 році, фото ілюстративне, джерело - EPA

Наведений нижче матеріал цілком може слугувати для ілюстрації тези про "банальність зла" у випадку зі злочинами рашистів в Україні

"Еспресо" з посиланням на власні джерела в ЗСУ пише, що Каховську ГЕС в ніч на 6 червня 2023 року підірвав 1-ий батальйон 205-ої мотострілецької "козачої" бригади армії РФ з міста Будьонновск Ставропольского краю. Виходячи з цієї інформації, як мінімум цікаво, а що із себе представляє 205-та бригада рашистів. І якщо попрацюємо з відкритими джерелами, то побачимо таку картину.

Підрозділи 205-ої бригади були задіяні для війні проти України ще з серпня 2014 року, про що зокрема свідчать дані моніторингової групи Informnapalm розповсюджені в ЗМІ. Тоді для боїв залучались контрактники, які "на папері" були тоді взагалі "на навчаннях", хоча по факту – на нашій території. З посиланням на дані ГУР МОУ відомо, що рашисти 205-ої бригади також в листопаді 2014 року брали участь в боях біля Авдіївки та Макіївки.

Читайте також: Що може бути далі після підриву Каховської ГЕС з водопостачанням, ЗАЕС і "Кримським каналом"
Бійці 205-ої "козачої" бригади армії РФ на "джихадмобілях" під час навчань в 2020 році, зображення з відкритих джерел

Осінню 2021 року армія РФ використала 205-ту "козачу" бригаду як один із пунктів для розгортання мобілізаційної програми БАРС – "боевой армейский резерв". Про специфіку рашистської програми БАРС восени 2021 року Defense Express розповідав в окремій публікації. Також в одній із публікацій вересня 2022 року ми розповідали про те, як в Україні воювали "козаки", набрані за "самомобілізацією" в рамках БАРС.

Підрозділи ж самої 205-ої бригади ще з лютого 2022 року беруть безпосередню участь в повномасштабному вторгненні РФ в Україну. Зокрема, в березні минулого року ГУР МОУ публікувало список військових злочинців – військовослужбовців армії РФ зі складу реактивно-артилерійського дивізіону 205-ої "козачої" бригади, які уже на той момент "відзначились" участю в знищенні наших міст та мирних громадян України.

"Козачий" загін рашистів, задіяний для війни проти України, зображення з відкритих джерел

За деякими даними, у серпні 2022 року в цій же бригаді з’явилась "дошка ганьби" з розлогим переліком "відказників". А уже осінню того ж року ця ж бригада невдало вела бої проти ЗСУ в районі Снігурівки. І схоже, що змогла більш-менш організовано відступити разом з іншими підрозділами армії РФ під час втечі з Херсонського напрямку в листопаді 2022 року.

За даними, які наводить херсонський журналіст Костянтин Риженко, і котрі цілком можуть бути альтернативною точкою зору, рашисти з 205-ої бригади могли виконувати "контрольований" підрив Каховської ГЕС з метою "всього лише" ускладнити тактичне положення наших військ в цьому районі. І що для самих окупантів виявилось "сюрпризом", що вони через власну злочинну недолугість влаштувати найбільшу за останні десятки років техногенну катастрофу в Європі.

Описаний вище матеріал цілком може слугувати для нової ілюстрації до тези "банальність зла" у випадку зі злочинами російських окупантів в Україні.

Підрив рашистами Каховської ГЕС, 6 червня 2023 року, зображення з відкритих джерел
Читайте також: У що перетвориться Каховське водосховище, коли вода піде: мапи 1943 року